SURF bouwt nieuwe supercomputer

Deze maand heeft SURF de bouw van een nieuwe supercomputer aangekondigd. Op de huidige supercomputer Cartesius draait momenteel de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC). De nieuwe supercomputer, die Snellius gaat heten, heeft tien keer zoveel rekenkracht als de huidige supercomputer. In de toekomst zal de OSSC daarom naar de nieuwe supercomputer worden overgezet, waardoor ook sociale wetenschappers gebruik kunnen maken van de enorme hoeveelheid extra rekenkracht. 

Voor gebruikers van de OSSC, die op grote schaal in een streng beveiligde omgeving CBS microdata kunnen analyseren, heeft deze overstap verschillende voordelen. De snellere nodes zorgen voor de genoemde toename in rekenkracht. In de nieuwe omgeving hebben gebruikers toegang tot de nieuwste hardware technologie en mogelijkheden. Bovendien is het nog beter mogelijk om binnen de beveiligde omgeving data te traceren en is het gemakkelijker om data te migreren en te verplaatsen. De nieuwe supercomputer is ook zeer geschikt voor machine learning. Tot slot zal de nieuwe supercomputer waarschijnlijk tot meer gemak leiden voor de OSSC gebruikers die in deze omgeving hun onderzoek willen opzetten. 

Naast verbeterde prestaties heeft SURF bij de keuze voor de nieuwe supercomputer ook veel aandacht besteed aan verlaging van het energiegebruik. Momenteel is de bouw van de nieuwe supercomputer gaande. Naar verwachting zal deze half 2021 in gebruik zijn. 

Relevante links


Afbeelding: De huidige supercomputer CARTESIUS, door SURF.