Livestream en foto’s ODISSEI Community Conference 2021

Op 18 november vond de ODISSEI Community Conference plaats. Zowel deelnemers van ODISSEI als ieder ander geïnteresseerd in computationele sociale wetenschappen, was welkom op de conferentie in het Muntgebouw te Utrecht of via de online livestream. Tijdens deze conferentie hadden aanwezigen de gelegenheid om gebruikers en bouwers van ODISSEI te ontmoeten en onderzoeksideeën uit te wisselen.

De conferentie begon met een feestelijke lunch, waarna ODISSEI’s wetenschappelijk directeur Pearl Dykstra (ODISSEI) het programma opende. Hierna gaf Frank Pijpers (CBS en Universiteit van Amsterdam) de keynote, waarin hij het belang van connecties tussen personen en connecties tussen ondernemingen voor de nationale statistiek toelichtte. Na de presentatie van Pijpers, ging het programma verder met drie interactieve sessies.

In de eerste sessie, ‘Computational Social Science Research Projects’, werden verscheidene onderzoeksprojecten van deelnemers van ODISSEI besproken. Marike Knoef (Universiteit Leiden), Frank Takes (Universiteit Leiden en POPNET) en Bastian Ravesteijn (Erasmus Universiteit Rotterdam en KansenKaart.nl) presenteerden innovaties in onderzoek die onder andere mogelijk zijn gemaakt door de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC), LISS Panel en CBS Metadata of de nieuwe onderzoeksinfrastructuur POPNET.

In de tweede sessie ‘Open Science with Secure Data’stond databeveiliging in ‘Open Science’ centraal. Bas van der Klaauw (Vrije Universiteit) en Erik-Jan van Kesteren (Universiteit Utrecht en SoDa) bespraken met respondent Melanie Imming (Imming Impact) de problematiek rondom het delen van onderzoeksresultaten die in een beveiligde omgeving zijn bevonden. De sprekers discussieerden over nieuwe mogelijkheden om onderzoek in de sociale wetenschappen meer FAIR te maken. In deze interactieve sessie brachten de sprekers samen met de respondent de vragen vanuit de zaal tot een levendige discussie over FAIR data. 

De laatste sessie, ‘Linking Large Datasets in Social Science and Humanities’, richtte zich op de relatie tussen de sociale wetenschappen en de geesteswetenschappen, in specifiek het linken van ‘large datasets’ in deze velden. Sprekers Rick Mourits (Radboud Universiteit) en Richard Zijdeman (IISG) bespraken met respondent Suze Zijlstra (ODISSEI) hoe de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen niet alleen bij gelegenheid overlappen, maar zelfs elkaars onderzoek zouden kunnen ondersteunen en versterken. Zijlstra bracht de conversatie en vragen over de connectie tussen social science en humanities samen door te verwijzen naar de mogelijkheden in samenwerking bij onderzoek.

Op deze dag zijn er foto’s gemaakt van het evenement, die terug te zien zijn onderaan deze pagina.

Er is de mogelijkheid om de conferentie terug te zien via de livestream.


Foto’s ODISSEI Community Conference 2021

Heb je bezwaar tegen publicatie van een foto waar jij opstaat? Laat het ons weten en we zullen die foto’s verwijderen.

Foto’s: MG Fotografie – Michel Groen

Relevante links:


Omslagfoto Muntgebouw: Sam Derksen Fotografie