Ontmoet ODISSEI’s Coordinatieteam: Scientific Manager Kasia Karpinska

Als Nederlandse nationale infrastructuur voor de sociale wetenschappen richt ODISSEI zich op verschillende manieren op het ondersteunen van onderzoekers. Het kan voor (beginnende) computationele sociale wetenschappers lastig zijn om alle mogelijkheden die beschikbaar zijn optimaal te navigeren. Daarom is ODISSEI’s Scientific Manager Kasia Karpinska beschikbaar voor degenen die gebruik willen maken van ODISSEI-faciliteiten. 

‘Als Scientific Manager probeer ik de ruimte tussen de infrastructuur en de gebruikers te overbruggen. We willen de infrastructuur toegankelijk maken door beurzen, kortingen en computationele ondersteuning, maar we zoeken ook continu naar manieren om onze faciliteiten verder te verbeteren: dient onze infrastructuur onze gebruikers goed? En hoe kunnen de procedures verbeteren waarmee gebruikers toegang krijgen tot data of compute power?’ Door het gebruik van faciliteiten te monitoren, en regelmatig contact te onderhouden met partnerorganisaties zoals SURF en CBS, houdt Karpinska zicht op de projecten om te bepalen welke projecten meer ondersteuning kunnen gebruiken. ‘We willen een goed geoliede machine zijn waarmee gebruikers onze faciliteiten efficiënt kunnen bereiken en gebruiken.’

Karpinska is gepromoveerd aan de Utrecht School of Economics, heeft gewerkt als postdoc aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences in Rotterdam, en heeft een onderzoekspositie bekleed bij het SCP. Haar onderzoek en onderwijs richtten zich op kwesties rondom de arbeidsmarkt, migratie en familierelaties, en sociaal beleid. Ze was ook verantwoordelijk voor een grootschalige datacollectie onder migranten in Nederland. Met haar uitgebreide ervaring als sociale wetenschapper is ze enthousiast over de rol die ze nu kan spelen in het verbeteren van onderzoeksprocessen: ‘Wat ik zo mooi vind aan deze baan is dat ik kan zien hoe mensen zich ontwikkelen en de grenzen van hun onderzoek verleggen. Ik vind het geweldig om te zien hoe onze discipline zich kan innoveren door het gebruik van nieuwe tools, verschillende soorten data, en de ontwikkeling van nieuwe connecties. Toen ik mijn eigen promotieonderzoek deed, was dit in een heel gericht onderzoeksgebied, en het is fantastisch om door mijn werk bij ODISSEI nu te leren en verkennen hoeveel mogelijk is in het veld van de computationele sociale wetenschappen, en om nieuwe manieren te vinden om dit te faciliteren. 

In de twee jaar die ze tot nu toe voor ODISSEI heeft gewerkt, heeft ze zich gericht op het toegankelijk maken van faciliteiten voor een brede groep onderzoekers. Veel werk speelde zich achter de schermen af, zoals het coördineren van ODISSEI’s Microdata Access Grant en de LISS Panel Grant calls, en de kortingen waar onderzoekers die bij ODISSEI deelnemers werken aanspraak op kunnen maken om deze datasets te gebruiken. Ze heeft onderzoekers geholpen die gebruik willen maken van de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC) om hun weg te vinden, en is betrokken bij de ontwikkeling van het ODISSEI Social Data Science team (SoDa) dat sociale wetenschappers computationele ondersteuning biedt. 

‘Ik verwijs onderzoekers die mogelijk baat kunnen hebben bij de hulp van SoDa naar het team, door hen op hun maandelijkse Data Drop-ins te wijzen, of door hen direct met het team in contact te brengen. Ik praat regelmatig met onderzoekers om hen te vragen hoe we hen kunnen helpen, en we bieden ondersteuning bij het ontwikkelen van aanvragen voor degenen die een aanvraag bij ons willen indienen. Mensen die een grote onderzoeksaanvraag voorbereiden, zoals voor NWO en ERC, kunnen ook bij ons aankloppen om te bespreken hoe ODISSEI hen kan helpen om hun voorstel nog beter te maken’. 

Nu de basis van ODISSEI’s Scientific Management is gelegd, hoopt Karpinska haar contacten met onderzoekers verder uit te breiden. ‘Ik wil meer mensen bereiken zodat ze kunnen zien hoe hun onderzoek baat kan hebben bij ODISSEI. We hebben heel wat potentiële gebruikers die nog niet weten wat wij bieden. Maar ik wil ook horen van onderzoekers hoe we onze faciliteiten verder kunnen verbeteren. We blijven ODISSEI ontwikkelen en daarom is het heel belangrijk dat we blijven kijken naar manieren waarop we onderzoekers het best van dienst kunnen zijn’.

Relevante links