Secure ANalysis Environment (SANE): data in een veilige omgeving voor de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen

ODISSEI werkt samen met SURF en CLARIAH om een beveiligde analyse-omgeving te creëren: een virtuele container waarin de onderzoeker gevoelige data kan analyseren, terwijl de eigenaar van de data de volledige controle behoudt. SANE beschermt de gegevens en beperkt de problemen die kunnen ontstaan ​​bij het delen van gegevens. ODISSEI en CLARIAH zullen samenwerken om het gebruikersperspectief binnen SANE te waarborgen.

De Secure ANalysis Environment

Een van de problemen die zich voordoen bij sociaalwetenschappelijk onderzoek, is dat dataproviders terughoudend zijn om gevoelige datasets met onderzoekers te delen. Dit komt vooral doordat dataproviders niet in staat zijn om de controle te houden over gevoelige data, als ze onderzoekers data laten analyseren Hierdoor blijven veel datasets ongebruikt voor onderzoek, ondanks de toename in data die in de samenleving worden verzameld.

De Secure ANAlysis Environment (SANE) stelt een oplossing voor dit probleem voor. Het toont een nieuwe manier om gegevens te delen, waarbij onderzoekers hun analyse kunnen uitvoeren terwijl de dataproviders de controle behouden. SANE is een virtuele, volledig afgeschermde computeromgeving met vooraf goedgekeurde analysesoftware (zoals R- en Jupyter-notebooks) en toegang tot de gevoelige gegevens. Het stelt de dataprovider in staat om volledige controle te behouden, terwijl de onderzoeker de data toch op een gemakkelijke manier kan bestuderen.

SANE gehonoreerd door de PDI-SSH Foundation

SANE heeft financiering ontvangen van Platform Digital Infrastructure Social Sciences & Humanities (PDI-SSH). SANE is een project dat gebruikt kan worden door elke onderzoeker, elke dataprovider en vooral: binnen elke discipline. SANE zal bijdragen aan het werk van zowel sociale wetenschappers (via ODISSEI) als onderzoekers uit de geesteswetenschappen (via CLARIAH). ODISSEI is initiatiefnemer en coördinator van het project.

U kunt meer lezen over SANE door op de onderstaande knop te klikken, of u kunt het volledige SANE-voorstel hier downloaden.

Relevante links


Foto door RAEngineering op Unsplash