CBS – ODISSEI Microdata Meeting: Navigating complex administrative data

Op dinsdag 8 maart, van 12.00 tot 13.00 uur, geven dr. Jan van der Laan en dr. Tom Emery een lezing over CBS Microdata. Tijdens de eerste CBS-ODISSEI Microdata Meeting kunnen onderzoekers meer leren over het werken met het microdatabestand ‘A Persons Network (PN)’, een databestand dat de netwerken van de gehele Nederlandse bevolking beschrijft. De CBS-ODISSEI Microdata Meetings richten zich op het presenteren van innovatief onderzoek en methodologische ontwikkelingen met behulp van CBS-microdata, om iedereen die geïnteresseerd is in het gebruik van CBS microdata te informeren. Hieronder leest u meer over de lezing (Engels).

Development of a persons network of the Dutch population
For the last few years, the methodology department together with the department ‘sociaal-economisch totaalbeeld’ have been developing a network covering the entire Dutch population. Using administrative data the following relations have been derived between persons: family relations, household relations, colleagues, class-mates and neighbours. In the presentation I will discuss how the network has been derived and how the relations are defined. Further, I will discuss future developments with the network. The goal is to have a regular publication on the development of segregation in The Netherlands.
Jan van der Laan

Conducting research with complex adminsitrative data
The extremely rich administrative data made available for research purposes by CBS offer an unprecedented possibility to study complex social phenomena. This data is highly interoperable and can be linked both to other administrative data files at CBS but also to external data sources. The Dutch population network file is an excellent example of complex linkages that are possible with the administrative data. In his presentation, Emery will offer a few pointers for how to work with the complex administrative data to fully capitalise on the richness of information it offers to researchers.
Tom Emery

Relevante links:


Foto door Timon Studler op Unsplash