“XR on Tour” door het SURF Open Innovation Lab

Van april t/m juni 2022 organiseert het SURF Open Innovation Lab “XR on Tour”, waarbij zij verschillende evenementen en instellingen zullen bezoeken. Het doel van de rondleiding is om potentiële nieuwe gebruikers en gebruiken van verschillende vormen van XR te inspireren, om verbindingen met bestaande XR-hubs en lokale gemeenschappen te versterken, en in het algemeen om XR te promoten als een technologie die nuttig kan zijn voor onderzoek en onderwijs in Nederland.

Geschreven door het SURF Open Inovation Lab

XR, of eXtended Reality, is een overkoepelende term voor technologie en bijbehorende applicaties die werken met virtuele 3D-omgevingen, waarvan Virtual Reality (VR) de meest bekende is. Maar er zijn ook Mixed Reality (MR) en Augmented Reality (AR), die virtuele inhoud over de echte wereld leggen, en die verschillende toepassingen hebben in vergelijking met VR.

In de tour zullen voorbeelden van use cases en de nieuwste mogelijkheden van XR technologieën worden gedemonstreerd, met een mix van consumenten- en high-end enterprise-grade apparaten. Door onderzoekers en opvoeders kennis te laten maken met de huidige mogelijkheden, willen wij hen vragen om zich voor te stellen hoe XR toegepast kan worden op hun vakgebied. En niet alleen met de huidige mogelijkheden, maar hoe zit het met 2 jaar vanaf nu, of 10 jaar, als de technologie zich in een snel tempo ontwikkelt?

Enkele bekende mogelijkheden zijn het digitaal bewaren en inspecteren archeologische opgravingen, of het virtuele onderzoeken van het menselijk lichaam. Een andere veelbelovende toepassingsmogelijkheid is de digitalisering van klassieke laboratoriumomgevingen, evenals andere observatie- en veld laboratoria. Er zijn zeker andere veelbelovende mogelijkheden voor onderzoek en onderwijs met XR in de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen, vooral met het oog op geïntegreerde en perifere technologieën zoals eye tracking, spraakopname, ecg-monitors, enz., die gebruikt kunnen worden voor onderzoek naar fysiologische reacties op omgevingsomstandigheden. XR kan ook worden toegepast wanneer individuen blootgesteld moeten worden aan omgevingen waarin veiligheid de sleutel is tot leren, zowel fysiek en mentaal als financieel bij het gebruik van gevoelige en dure machines.

Als u onderzoekers / onderzoeksgroepen kent die geïnteresseerd zouden zijn in een demo op locatie – of nog beter – als u al een idee heeft voor een XR-project, maar niet de beschikbare faciliteiten, laat het ons weten. In de SURF Open Innovation Lab zoeken wij veelbelovende Proof-of-Concepts om samen te ontwikkelen. U kunt contact opnemen met Mark Cole (mark.cole@surf.nl) of Paul Melis (paul.melis@surf.nl).

RELEVANTe LINKS: