Verzamelplaats voor ODISSEI-output op Zenodo

De ODISSEI Community op Zenodo is nu live! Zenodo is een open opslagplaats voor digitale objecten, ontwikkeld door het European OpenAIRE programma en beheerd door CERN. Bij het uploaden op Zenodo krijgen records een persistent identifier (een doi), wat output makkelijker vindbaar en citeerbaar maakt. Zenodo is ook flexibel omdat het ruimte biedt aan verschillende soorten output, waaronder tekst documenten, scripts en presentaties. Bovendien maakt de ODISSEI Community het mogelijk om output te verzamelen die voortkomt uit samenwerkingen binnen het ODISSEI-consortium (zoals rapporten, presentaties, technische specificaties) en van presentaties en evenementen gerelateerd aan het ODISSEI-consortium en het NWO Roadmap project. 

In overeenstemming met de ODISSEI gebruikersovereenkomst, waarin verwachtingen wat betreft FAIR data en Open Science staan opgeschreven voor de gebruikers van de ODISSEI-infrastructuur, kan de Zenodo community helpen om materialen die ontwikkeld zijn in ODISSEI beschikbaar te maken voor anderen, om ze te raadplegen en te hergebruiken. Hoewel DANS en andere betrouwbare digitale data-opslagplaatsen gebruikt moeten worden om data die via ODISSEI zijn verzameld te archiveren en publiceren, kunnen andere vormen van output beschikbaar gemaakt worden via de Zenodo community. 

Graag moedigen we je aan om je ODISSEI-gerelateerde output aan de verzameling toe te voegen! We verwelkomen onderzoeksoutput (zoals working papers, rapporten, scripts, presentaties) van gebruikers van de ODISSEI-infrastructuur. Sprekers die hebben gepresenteerd bij ODISSEI-evenementen (zoals lunchlezingen of de ODISSEI Community Conference) worden ook van harte uitgenodigd om hun powerpoint-slides te delen en beschikbaar te maken voor onze community. 

Om een Zenodo record toe te voegen aan de ODISSEI Collectie, kan je simpelweg ‘ODISSEI’ zoeken onder de ‘communities’ tab bij de metadata records van de output die je aan het uploaden (of redigeren) bent. Je kan records toevoegen aan meerdere communities. 

Als je hierover vragen hebt, neem dan gerust contact op met de ODISSEI FAIR support (fairsupport@odissei-data.nl).

RELEVANTE LINKS