ODISSEI presenteert: ‘Harmonising Access Procedures for Sensitive data’ tijdens de FAIR Data Day

Door het ODISSEI Portal Team

De FAIR Data Day zal plaatsvinden op dinsdag 29 November in Utrecht. Het onderwerp van de dag zal zijn ‘Reusing data to advance science’. Met oog op dit onderwerp heeft het ODISSEI Portal Team een sessie ingediend over ‘Harmonizing Access Procedures for Sensitive data’. 

Tijdens deze sessie zal het team werk presenteren dat ODISSEI heeft gedaan in de context van het ODISSEI portal en de Access Broker die in de toekomst zal worden gebruikt om aanvragen in te dienen voor toegang tot datasets waarvan de metadata is verzameld in het ODISSEI portal

Terwijl Open Access datasets gebruikelijk gedeeld worden met creative commons licenties met gestandaardiseerde voorwaarden voor hergebruik, variëren de voorwaarden voor toegang tot en gebruik van gevoelige data. Toegang is in dat geval strikt gelimiteerd door voorwaarden en licenties en toegangsprocedures zijn veel minder gestandaardiseerd. 

In deze sessie heeft het team als doel om te bespreken hoe bestaande procedures geharmoniseerd kunnen worden. Wim Hugo (DANS) en Jorik van Kemenade (SURF) zullen een set machine-readable licenties presenteren die zijn ontwikkeld in de context van ODISSEI, met het doel om de aanvullende voorwaarden die vaak van toepassing zijn op gevoelige datasets te specificeren. Deze voorwaarden omvatten bijvoorbeeld de verificatie van de gebruiker, hun doel, en de vereisten rondom het gebruik van beschermde omgevingen voor analyse (secure analysis environments). 

We nodigen data providers die gevoelige data in beheer hebben van harte uit om deze sessie bij te wonen om ervaringen en procedures met ons te delen, zodat we kunnen evalueren of de voorgestelde licenties in overeenstemming zijn met de bestaande procedures in de gemeenschap van sociale wetenschappers in Nederland. 

Relevante links


Foto door Kaffeebart op Unsplash