Een terugblik op de ODISSEI Conferentie 2022

Op 3 november vond de ODISSEI Conference for Social Science in the Netherlands 2022 plaats. De conferentie, die meer dan 300 deelnemers verwelkomde, was een perfect platform voor iedereen met een interesse in computationele sociale wetenschappen om te leren, delen en netwerken. Het evenement vond plaats in de Media Plaza van de Jaarbeurs in Utrecht.

Deelnemers vanuit het hele land verzamelden zich in de plenaire zaal waar ODISSEI’s Deputy Director Tom Emery iedereen verwelkomde alvorens het podium over te dragen aan de eerste keynote spreker van de dag: Professor Frauke Kreuter (University of Maryland, University of Munich). Kreuter’s keynote ging in op enkele problemen waar computationele sociale wetenschappen mee worstelen, zoals datakwaliteit, ethiek en privacy. Vervolgens schetste ze de essentiële voorwaarden voor een eerlijk gebruik van kunstmatige intelligentie.

Na een koffiepauze verspreidden de deelnemers zich door de Media Plaza voor de eerste parallelsessie van de dag. Naast de plenaire zaal, waar sessies werden opgenomen en gelivestreamd, vonden er in nog vier andere zalen parallelsessies plaats, die allemaal een eigen thema hadden. Deze thema’s liepen uiteen van methodologische onderwerpen als Methods for Computational Social Science en Stimulating Respondent Participation tot COVID-gerelateerde thema’s als The Social Impact of COVID en Learning from the Pandemic. Nieuwsgierig naar alle andere thema’s? Bekijk het volledige programma hier.

Het cateringteam van de Jaarbeurs had een heerlijke vegetarische lunch voorbereid in de ‘Transit-zone’. Ondertussen deelde een geselecteerde groep wetenschappers hun onderzoek aan de hand van posterpresentaties. Volledig opgefrist startten deelnemers het middagprogramma met twee parallelsessies met uiteenlopende thema’s van Migration & Generations tot Archival Infrastructures. Na een koffiepauze en een revitaliserende snack vertrokken de deelnemers voor de laatste keer naar een parallelsessie naar keuze. 

Toen deze parallelsessies erop zaten, haastten de deelnemers zich terug naar de plenaire zaal, waar de tweede en laatste keynote presentatie op het punt van beginnen stond. ODISSEI’s Community Manager Suze Zijlstra heette Professor Matthew J. Salganik (Princeton University) welkom op het podium waar hij sprak over de onvoorspelbaarheid van levenslopen en hoe dat niet direct een probleem is dat makkelijk opgelost wordt door computationele sociale wetenschappen. 

ODISSEI’s Scientific Director Pearl Dykstra sloot de dag af met een dankwoord. De conferentiedeelnemers vertrokken nog één keer naar de ‘Transit-zone’ voor een welverdiend hapje en drankje. Ondanks dat het al laat was (het was al 17:30 geweest) bleven er veel mensen voor de borrel. Abonneer u op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van toekomstige evenementen of te horen wanneer de volgende Call for Papers uit gaat.


Een aantal presentatoren heeft hun slides al beschikbaar gemaakt op de ODISSEI Zenodo Community. Als u op de ODISSEI Conference heeft gepresenteerd, overweeg dan alstublieft om uw slides of poster te uploaden of neem contact met ons op zodat wij het voor u kunnen doen.

Foto’s ODISSEI Conference 2022

Foto’s MG Fotografie – Michel Groen

Heeft u bezwaar tegen de publicatie van een foto waar u op staat? Laat het ons weten en we zullen de foto verwijderen.