ODISSEI eScience Beurzen Uitgereikt

ODISSEI eScience Beurzen

Het Netherlands eScience Center heeft op 24 januari 2023 de toegekende beurzen na de call van 2022 uitgereikt. Van de in totaal 39 beurzen die verschillende studierichtingen beslaan, zijn er vijf ODISSEI eScience Beurzen toegekend die gericht zijn op sociale wetenschappers die digitale technieken willen toepassen en daar technische ondersteuning bij kunnen gebruiken. Aanvragers konden een voorstel indienen voor het doen van innovatief computationeel sociaalwetenschappelijk onderzoek met hulp van de expertise van de Research Software Engineers (RSEs) van het Netherlands eScience Center. De vijf toegekende projecten krijgen elk drie maanden RSE-tijd die ze gaan gebruiken voor uiteenlopende doelen. Zo zullen ze helpen met het creĆ«ren van datasets, het ontwikkelen van nieuwe software dat bestaande pakketten uitbreidt of het trainen van algoritmes om complexe sociale fenomenen te analyseren. 

Als je op de hoogte wil blijven over de komende call voor eScience beurzen, registreer je dan hier voor de ODISSEI nieuwsbrief. Als je denkt dat je onderzoeksplannen goed aansluiten op een eScience beurs, of op een andere manier behoefte hebt aan onderzoeksondersteuning, neem dan contact op met het ODISSEI Social Data Science (SoDa) Team.   

Over de projecten (in het Engels)

The nature of EU rules: strict and detailed, or lacking bite?
Dr. G.J. Brandsma (Radboud University)

EU rules touch upon virtually all aspects of human and economic life, but little is known about their strictness. The goal of the project is to conduct a large-scale content analysis of all European directives and regulations ever adopted to determine if EU law is mostly strict and detailed or generally lacking bite. Furthermore, we will explore if this varies between issue areas, who is affected by EU law, and if it has changed over time, as little is known about EU law strictness, and currently, no research project has ever analyzed the contents of the full body of EU law.

Read more about this project here.

Vocalisations of Disgust across Behavioural Contexts: A Computational Analysis
Prof. dr. J.M. Tybur (VU Amsterdam)

The project aims to discover when and why people systematically produce disgust vocalizations by testing whether there are acoustically different kinds of disgust vocalizations associated with different contextual features.

Read more about this project here.

Political Polarisation and Residential Segregation
Prof. Dr. J. Tolsma (University of Groningen)

The project aims to understand how, when and where residential segregation is related to political polarization in the Netherlands, by using geographic data at a fine granular level mapping the whole Netherlands.

Read more about this project here.

From the Ivory Tower to Public or Private Power? The Role of Gender and Ethnicity in PhD-to-Labor-Market Linkages
Dr. B. Hofstra (Radboud University)

The goal of this project is to study how gender and ethnic inequality among Dutch PhD recipients affects labor market outcomes, by using big data of nearly all Dutch PhDs from 1990-2021, as this is an issue that affects the academic labor market but also has an impact on individual scientists and the representation of talented academics.

Read more about this project here.

One-click deployment for running simulations in the cloud mimicking an AI-aided screening process
Prof. dr. R. van de Schoot (Utrecht University)

The project aims to develop a one-click-deployment option for running large-scale simulation studies in the cloud using the open-source software ASReview in order to save computation time.

Read more about this project here

Relevante links