ODISSEI Portal van Prototype naar Productie

12 December 2024

Deze week is een nieuwe versie van het ODISSEI Portal gelanceerd, het zoekportaal voor sociaalwetenschappelijke data uit Nederland, waarin belangrijke stappen zijn gemaakt op het gebied van metadata.  

Sinds de eerste lancering van het Portal prototype in september 2022, is het Portal steeds verder verbeterd. Met deze lancering zijn belangrijke stappen gemaakt op het gebied van metadata. Zo vernieuwt het Portal automatisch de metadata van de aangesloten data providers, waardoor deze altijd up-to-date is. Ook is de metadata van de Individual Development Data Catalogue toegevoegd en wordt de metadata in het Portal verrijkt.  Daardoor is de Portal nu geen prototype meer en officieel een product dat onderhouden en verbeterd blijft worden. 

​​Individual Development Data Catalogue

Gebruikers kunnen in het portaal metadata vinden van meer dan 9.000 datasets die beschikbaar zijn bij CBS, Centerdata, DANS, IISG en bij instellingen die gebruik maken van DataverseNL. 

Daarnaast bevat het ODISSEI Portal bevat nu ook metadata van de Individual Development Data Catalogue, waarin metadata wordt verzameld van zes Nederlandse cohort studies die zijn aangesloten bij het Consortium on Individual Development (CID, een NWO gefinancierd Gravitation project). De metadata catalogus is ontwikkeld in het PDI-SSH project: Connecting Data on Child Development (CD2).

Automatische updates

De eerdere versies van het portaal bevatten steeds een kopie van de metadata op een bepaald moment in de tijd. In deze nieuwe versie wordt de metadata steeds geüpdatet met de laatste informatie van de metadata providers. Elke nacht wordt gekeken of er nieuwe metadata beschikbaar zijn, zodat het Portal altijd up-to-date is. Een uitzondering hierop zijn de metadata van de CBS microdata, omdat deze metadata steeds in een periodieke uitdraai worden aangeleverd. 

Metadata verrijkingen

Voor de weergave van de metadata wordt gebruikgemaakt van gemeenschappelijke internationale standaarden, bijvoorbeeld gebaseerd op het CESSDA Metadata Model (CMM). Daarnaast wordt voor elke data provider een eigen specifieke metadata block toegevoegd waar informatie kan worden opgeslagen die niet in andere standaard blokken gepresenteerd kan worden. 

Een bijzonder kenmerk van het ODISSEI Portal is de verrijking van de metadata. De metadata wordt verrijkt door gestandaardiseerde trefwoorden toe te voegen van de European Social Sciences Language Thesaurus (ELSST). De ELSST is een bekend vocabulaire dat door veel sociaalwetenschappelijke data archieven wordt gebruikt en wordt beheerd door CESSDA. De verrijkingen van het portaal maken het mogelijk voor gebruikers om datasets van verschillende providers te vinden op basis van de gestandaardiseerde termen uit de ELSST. Daarnaast is ook de CBS Variable Thesaurus als verrijking toegevoegd. 

Toekomst van het ODISSEI Portal

Het ODISSEI team, waar DANS deel van uitmaakt, wil in de toekomst nog meer data providers toevoegen aan het Portal en de ervaring van de gebruikers verbeteren, zodat we onderzoekers nog beter kunnen helpen om toegang te krijgen tot de data die zij nodig hebben. Daarnaast zullen we ook werken om de vindbaarheid van de metadata in het Portal nog beter te maken, bijvoorbeeld door aan te sluiten bij Europese platforms zoals de CESSDA Data Catalogue

Voor meer informatie over het portaal en om feedback te geven, neem contact op met info@odissei-data.nl.

Picture by Getty Images