Oproep voor SICSS-ODISSEI Summer School 2024-aanvragen is geopend

Van 17 tot en met 28 juni 2024 organiseert ODISSEI haar derde summer school aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, als onderdeel van de Summer Institutes in Computational Social Science (SICSS) en de Erasmus Graduate School for Social Sciences and Humanities (EGSH). Met deze summer school hoopt ODISSEI promovendi, post-docs en sociale wetenschappers en datawetenschappers aan het begin van hun carrière die geïnteresseerd zijn in computationele sociale wetenschappen bij elkaar brengen. De inschrijving voor de summer school is open tot en met 28 februari 2024.

ODISSEI Conference for Social Science 2023: introductie van de nieuwe formats en gevestigde onderzoeksgemeenschap

Op 2 november werd de ODISSEI Conference for Social Science in the Netherlands 2023 gehouden. De conferentie, die werd bijgewoond door ruim 360 deelnemers, was het perfecte platform om te leren, delen en netwerken voor iedereen met belangstelling voor computationele sociale wetenschappen. Het evenement vond plaats in de Media Plaza van de Jaarbeurs in Utrecht.

Het persoonsnetwerk van het CBS: verbeteringen, uitbreidingen en toepassingen

Enkele jaren geleden heeft het CBS een eerste versie van een persoonsnetwerk ontwikkeld over de gehele bevolking van Nederland in 2018. De allereerste pilot hiervoor was een aantal jaar eerder uitgevoerd via de ODISSEI Secure Super Computer. Het netwerk is afgeleid uit overheidsregistraties en bevat vijf zogenaamde netwerklagen: familie, huisgenoten, buren, collega’s en klasgenoten. Met steun van ODISSEI is dit bestand ook via de Remote-Access-omgeving van het CBS beschikbaar gemaakt.

ODISSEI LEZING: How predictable are fertility outcomes? Introducing the PreFer data challenge and its potential for fertility research

Op dinsdag 12 december tussen 14-15 uur zal Gert Stulp, universitair hoofddocent bij de afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen, presenteert de Predicting Fertility data challenge (PreFer). PreFer zal zich richten op vruchtbaarheidsresultaten – of mensen kinderen hebben – met behulp van twee unieke datasets: het LISS-panel, een Nederlands longitudinaal onderzoek en gegevens uit het Nederlandse bevolkingsregister.