Toegang tot het LISS panel

Het LISS panel (Longitudinal Internet Studies for the Social Sciences) is gebaseerd op reële kanssteekproeven van huishoudens uit het bevolkingsregister van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het panel bestaat uit ongeveer 7500 personen van 16 jaar en ouder afkomstig uit 5000 huishoudens. Je kunt je niet aanmelden voor het LISS panel: deelname is alleen mogelijk op uitnodiging.

Via het LISS panel kunnen wetenschappelijke onderzoekers en beleidsmakers gegevens van personen verzamelen, voornamelijk voor experimentele en sociaaleconomische onderzoeken en gedragsonderzoek. Onderzoekers uit andere disciplines zoals de gezondheidswetenschappen, menswetenschappen en digitale wetenschappen maken echter ook gebruik van het LISS panel.

LISS panel Grant

De ODISSEI-LISS pane lgrant biedt financiële ondersteuning voor dataverzameling via het LISS panel. Met deze grant krijgen wetenschappers gratis paneltijd om hun eigen vragen uit te zetten of experimenten uit te voeren. De aanvragen voor de grant worden beoordeeld door een onafhankelijke, interdisciplinaire commissie.

De call voor ODISSEI-LISS panel Grants in 2024 is op dit moment geopend en sluit op 27 september 2024 om 15:00 uur CE(S)T. De betreffende projecten worden in 2025 uitgevoerd.

Wie komen in aanmerking voor de LISS panel Grant?
Onderzoekers in dienst van organisaties die zijn aangesloten bij ODISSEI. Startende onderzoekers worden aangemoedigd om een aanvraag in te dienen.

Wat kun je aanvragen?

Er is budget beschikbaar voor maximaal vijf reguliere LISS panel Grants en voor één project waarbij gegevens van het LISS panel gecombineerd worden met CBS microdata. De grant voor het laatstgenoemde project biedt de mogelijkheid om data verzameld via enquêtes onder de LISS panelleden te verrijken met CBS microdata in de RA-omgeving van het CBS.

Welk resultaat kun je verwachten?

Zowel voor reguliere LISS projecten als voor projecten die gekoppeld worden aan CBS microdata geldt een nettorespons van 2000 respondenten en 10 minuten paneltijd. In het algemeen komt dat neer op ongeveer 30 enquêtevragen of -verklaringen met ‘ja/nee’ als antwoordmogelijkheid. Mocht een groter aantal respondenten nodig zijn, dan moet de beschikbare paneltijd van 10 minuten ingekort worden.

Eerdere LISS panel calls en projecten uitgevoerd met grants

LISS panel Grants worden sinds 2018 aangeboden. Vanaf dat jaar zijn er drie reguliere grantcallrondes geweest, en één specifiek aan COVID gerelateerde callronde. In totaal werden er 42 reguliere LISS panel Grants en 2 COVID-gerelateerde grants toegekend. Bij elke call ontvangt ODISSEI 30 tot 40 aanvragen. Klik op onderstaande button voor een overzicht van projecten uitgevoerd met een grant.

Voor vragen over de LISS panel call kun je terecht bij onze scientific manager dr. Kasia Karpinska.