ODISSEI (Open Data Infrastructure for Social Science and Economic Innovations) is de nationale onderzoeksinfrastructuur voor de Nederlandse sociale wetenschappen. ODISSEI brengt onderzoekers met noodzakelijke data, expertise en middelen samen om baanbrekend onderzoek te verrichten en om de computationele trend in sociaal onderzoek te kunnen benutten.
Via ODISSEI hebben onderzoekers toegang tot grootschalige, longitudinale datacollecties, evenals innovatieve en diverse vormen van data. Deze kunnen gekoppeld worden aan administratieve gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het combineren van deze grote verscheidenheid aan databronnen stelt onderzoekers in staat om nieuwe, opwindende, interdisciplinaire onderzoeksvragen te beantwoorden en om bestaande vragen op vernieuwende wijze te bestuderen.
Nieuws
18 februari 2021
De 2021 ronde van de Microdata Acces Grant (MAG) call is nu open. De MAG biedt financiering voor onderzoek met CBS microdata.
Lees verder.
29 april 2020
ODISSEI is een van de zes grote wetenschappelijke infrastructuren die in het kader van de Nederlandse Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuren, financiering van de NWO ontvangen. De investering wordt gebruikt om de komende vijf jaar de ontwikkeling van computationele sociale wetenschappen in Nederland te versnellen.
Lees verder.
12 april 2021
Op 20 mei, van 13:00 tot 15:00 uur, organiseren ODISSEI en CentERdata een informatie-evenement over onderzoek met het LISS panel. Tijdens deze middag introduceren verschillende sprekers het LISS panel en lichten ze de onderzoeksmogelijkheden toe. Twee onderzoekers presenteren hun LISS projecten die zijn gefinancierd door de ODISSEI LISS grant.
Lees verder.
8 april 2021
Op dinsdag 18 mei presenteert Chang Sun (Universiteit Maastricht) haar project 'Knowledge Graph for metadata of CBS Microdata'. We nodigen je van harte uit om deze online lezing bij te wonen en meer te weten te komen over metadata van CBS microdata.
Lees verder.
8 april 2021
On Thursday, 29 April, prof. dr. Aat Liefbroer (NIDI) and Tim Hanson (City University London) will present the European Social Survey (ESS) and the methodological and technical challenges it currently faces, both internationally and in the Netherlands. We warmly invite you to attend this lecture, learn more about the European Social Survey, and participate in the Q&A and discussion after the lecture.
Lees verder.
29 maart 2021
Deze conferentie wil gebruikers van SHARE vanuit verschillende disciplines bij elkaar brengen om onderzoeksprojecten in Nederland te delen en bespreken.
Lees verder.
25 maart 2021
Begin 2021 zijn ODISSEI en ASReview een samenwerking begonnen om onderzoekers te ondersteunen die deze nieuwe digitale tool willen gebruiken om hun systematische literatuuronderzoek veel sneller uit te voeren.
Lees verder.
18 maart 2021
Het Netherlands eScience Center opent twee nieuwe calls for proposals: de Open eScience call en de Collaboration in Innovative Technologies call. De Open eScience call biedt een in-kind investering die bestaat uit uren werk van Research Software Engineers (RSEs) van het eScience Center. De RSEs zullen samenwerken met de succesvolle aanvragers om onderzoekssoftware te verbeteren…
Lees verder.
10 maart 2021
De nieuwe nieuwsbrief van ODISSEI is verschenen. Vind hem hier en schrijf je in als je voortaan de nieuwsbrief in je inbox wil ontvangen.
Lees verder.
8 maart 2021
Op 22 april houdt ODISSEI een online workshop over CBS microdata en geo-analyse, georganiseerd met dr. Marco Helbich en dr. Hannah Roberts (UU). In deze middag zullen de aanwezigen meer leren over de mogelijkheden van CBS microdata voor geo-analyse. Het evenement gaat over de soorten data die beschikbaar zijn en hoe je deze kan gebruiken.…
Lees verder.
8 maart 2021
Recent onderzoek van dr. Hannah Roberts toont dat blootstelling aan een groene omgeving samenhangt met een afname van depressieve symptomen. Om tot dit resultaat te komen, heeft Roberts gebruik gemaakt van CBS microdata, die ze heeft gecombineerd met een survey en een GPS dataverzameling.
Lees verder.
8 maart 2021
Op dinsdag 30 maart van 12-13 in de middag geeft prof. dr. Rens van de Schoot, hoogleraar statistiek aan de Universiteit Utrecht, een presentatie over de open-source tool ASReview, die onderzoekers kan helpen om snel relevante literatuur te vinden en hun zoekproces te verbeteren.
Lees verder.
4 maart 2021
In de afgelopen maanden zijn zeven nieuwe medewerkers van start gegaan bij partners van ODISSEI. Het Portal Team, het ODISSEI Social Data Science Team (SoDa), en het Distributed Analytics Techniques team verwelkomen alle drie nieuwe medewerkers.
Lees verder.
2 maart 2021
Lees aankondigingen van onze partners: SHARE corona onderzoeksdata beschikbaar, Nationaal Kiezersonderozek 2021, en SURF suppport4research nieuwsbrief.
Lees verder.
26 februari 2021
In februari nam Management Board-lid Ruurd Schoonhoven (senior relatiebeheerder, CBS) na jarenlang bijzonder actieve betrokkenheid afscheid van ODISSEI wegens zijn komende pensioen. Ruurd viel bij ODISSEI activiteiten en besluitvorming altijd op door zijn toewijding en zijn zorgvuldige overwegingen.
Lees verder.
24 februari 2021
In februari is de nieuwe website van E-data gelanceerd. Dankzij de nieuwe website zijn nu de E-data artikelen als individuele items te vinden en te delen.
Lees verder.
23 februari 2021
Deze maand heeft SURF de bouw van een nieuwe supercomputer aangekondigd. In de toekomst zal de ODISSEI Secure Supercomputer naar de nieuwe supercomputer worden overgezet, waardoor ook sociale wetenschappers gebruik kunnen maken van de enorme hoeveelheid extra rekenkracht van de nieuwe machine.
Lees verder.
15 februari 2021
De afdeling Methoden en Statistiek van de Faculteit Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht biedt deze zomer een aantal cursussen aan tijdens de Utrecht Summer School 2021. De registratie voor deze cursussen is nu geopend.
Lees verder.
8 februari 2021
Op dinsdag 9 februari 2021, van 12:00 tot 13:00 uur, vindt de eerste ODISSEI Lunchlezing plaats. Dr. Hannah Roberts (UU) presenteert haar onderzoek naar de samenhang tussen blootstelling aan omgevingsfactoren en symptomen van depressie. Voor het onderzoek heeft Roberts surveydata gelinkt aan CBS microdata en GPS data.
Lees verder.
3 februari 2021
SURF organiseert de nationale conferentie rond onderzoek en ICT: de SURF Research week. Het 3-daagse online evenement vindt plaats in de middagen van 13, 14 en 15 april. Tijdens sessies over data verwerking, onderzoek support, open science en meer, leren de aanwezigen over de nieuwste ontwikkelingen in ICT die onderzoek kunnen helpen versnellen. Het programma biedt ook ruimte voor het ontmoeten van (mede-)onderzoekers of het kennis maken met de partners van SURF. De Research week vindt in het Engels plaats.
Lees verder.
26 januari 2021
Op 1 februari opent het Netherlands eScience Center een call voor machine learning projecten: Open Call for Small-Scale Initiatives in Machine Learning – OpenSSI 2021.
Lees verder.
11 januari 2021
Via de ODISSEI Corona LISS call kreeg Mara Yerkes (Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht) in het voorjaar van 2020 samen met een interdisciplinair onderzoeksteam van drie Nederlandse universiteiten toegang tot het LISS panel om onderzoek te doen naar genderongelijkheid tijdens de COVID-19 pandemie. Hun onderzoek richtte zich de gevolgen van de eerste lockdown
Lees verder.
17 december 2020
De uitslag van de LISS-call 2020 is bekend. Negen projecten van ODISSEI deelnemers hebben via de grant toegang gekregen tot gratis paneltijd op het LISS panel. Het panel, beheerd door CentERdata, geeft onderzoekers toegang tot surveydata van ongeveer 7.000 respondenten uit ongeveer 4.500 huishoudens.
Lees verder.
29 november 2020
De Microdata Access Grant biedt onderzoekers die werken bij een ODISSEI deelnemer gratis toegang tot CBS microdata. In de ronde van 2020 hebben acht projecten een MAG ontvangen, drie meer dan in voorgaande jaren. Toegekende Projecten (Engels) Breaking the barrier? The effects of the National Program Rotterdam South on educational mobility – Gijs Custers (EUR-ESSB). Advancing equality…
Lees verder.
26 november 2020
Op 3 December om 14.00 uur organiseert CESSDA een engelstalige webinar over de 'CESSDA Data Management Expert Guide.' Tijdens de webinar vertellen een onderzoeker, een trainer, en een expert over hoe de gids voor Research Data Management te gebruiken in de social wetenschappen en daarbuiten.
Lees verder.
23 november 2020
De nieuwe nieuwsbrief van ODISSEI is verschenen. Lees hierin over: De Community Conference van 24 november. Het volledige programma inclusief abstracts staat nu online. De OSSC die open is voor gebruik ODISSEI Roadshow mogelijkheden. De KansenKaart.nl en Microdata Access Discount. De nieuwe E-data
Lees verder.
9 november 2020
Waar je in Nederland opgroeit, kan sterk samenhangen met je latere inkomen, blijkt uit een interactieve website van econoom Bastian Ravesteijn (Erasmus School of Economics) en zijn onderzoeksteam.
Lees verder.
6 november 2020
Op 12 november organiseert CBS een microdata webinar met als thema ‘Ongelijkheid.’ Deze bijeenkomst biedt gelegenheid voor onderzoekers om kennis en ervaring uit te wisselen over het werken met CBS microdata.
Lees verder.
30 oktober 2020
In oktober is de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC) officieel gelanceerd. Na het uitvoeren van vele tests en veiligheidschecks is de OSSC nu klaar voor gebruik.
Lees verder.
21 oktober 2020
Op 29 oktober 2020 organiseert het Nederland Platform voor Survey Onderzoek (NPSO) een online lezingenmiddag over AVG en ethiek in survey onderzoek, naar aanleiding van de invloed die deze nieuwe wetgeving heeft gehad op het survey onderzoek.
Lees verder.
15 oktober 2020
Op 15 september heeft Ana Petrović haar dissertatie 'Multiscale spatial contexts and neighbourhood effects’ succesvol verdedigt. Ze is Cum Laude gepromoveerd.
Lees verder.
13 oktober 2020
Lees de nieuwe editie van E-data & Research, met onder meer artikelen over de gevolgen van COVID-19 voor SSH onderzoek en een interview met Claes de Vreese over het Platform Digitale Infrastructuur SSH.
Lees verder.
13 oktober 2020
De komende maand zijn er twee calls open speciaal voor jonge onderzoekers. Het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) 2021 biedt ruimte voor het toevoegen van vragen aan het onderzoek en het eScience Center rijkt een award van €50.000 uit voor een vernieuwend onderzoeksidee.
Lees verder.
9 oktober 2020
In september zijn drie nieuwe medewerkers van start gegaan bij partners van ODISSEI. Zowel het Social Data Analytics Team aan de Universiteit Utrecht en het Portal Team aan de VU Amsterdam breiden hun team uit.
Lees verder.
8 oktober 2020
Dinsdagmiddag 24 november vindt de ODISSEI Community Conference digitaal plaats. In juni ontving ODISSEI een grote Roadmap-investering van NWO, waarmee het project nu officieel van start gaat. Op deze conferentie presenteren ODISSEI gebruikers het onderzoek wat zij met behulp van ODISSEI gedaan hebben. Daarnaast delen enkele ODISSEI onderzoeksleiders hun visie voor ODISSEI nu en in de…
Lees verder.
29 september 2020
Het Management Board ziet toe op de uitvoering van ODISSEI en vertegenwoordigt de partijen die ODISSEI ontwikkelen. Met de start van het Roadmap-project zijn vier nieuwe leden toegetreden.
Lees verder.
18 september 2020
Op 1 september 2020 heeft ODISSEI twee community managers verwelkomd: Suze Zijlstra en Eva Heitbrink. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met (mogelijke) ODISSEI gebruikers.
Lees verder.
12 augustus 2020
Op 3 september organiseren DANS en het LCRDM ‘Voer voor psychologen’, een online event speciaal voor onderzoekers in de psychologie, met tools, tips en tricks op het gebied Research Data Management en het delen van data.
Lees verder.
13 juli 2020
De Microdata Access Grant verschaft gratis toegang tot CBS Microdata aan onderzoekers verbonden aan een deelnemer organisatie. In de 2020-ronde van de MAG zijn acht projecten toegekend, drie meer dan in voorgaande jaren. De volgende ronde van de Microdata Access Grant opent waarschijnlijk in het voorjaar van 2021.
Lees verder.
22 juni 2020
Lees de nieuwe editie van E-data & Research.
Lees verder.
16 juni 2020
Onderzoekers werkzaam bij ODISSEI-deelnemers kunnen via de LISS call gebruikmaken van de mogelijkheid om data te verzamelen via het LISS panel.
Lees verder.
16 juni 2020
Als onderdeel van de ontwikkeling van het ODISSEI Portal, zoekt DANS een software engineer/integrator. Samen met de projectpartners VU en SURF, werk je aan het optuigen van een portal om uniforme toegang te verschaffen tot (meta)data uit de sociale wetenschappen. De data zijn afkomstig van een grote variatie aan grootschalige studies, inclusief die van CBS,…
Lees verder.
5 juni 2020
Per 1 juli 2020 verwelkomt ODISSEI zes nieuwe deelnemers.
Lees verder.
3 juni 2020
Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis? Hoe staan Nederlandse patiënten tegenover kunstmatige intelligentie? E-data research&data schreef een artikel over 12 actuele dataverzamelingen in het LISS panel die recent ODISSEI honoreerde.
Lees verder.
8 april 2020
ODISSEI heeft gratis tijd op het LISS panel toegewezen voor corona-gerelateerd onderzoek naar thuisonderwijs en de verdeling van zorgtaken.
Lees verder.
31 maart 2020
Overal ter wereld worden er op dit moment krachten gebundeld in de hoop snel een vaccin voor het coronavirus en een geneesmiddel voor COVID-19 te ontwikkelen. SURF draagt hieraan bij door onderzoekers versneld toegang te geven tot hoogwaardige rekenfaciliteiten en datadiensten. Daarnaast ondersteunt SURF tal van andere onderzoeksinitiatieven.
Lees verder.
30 maart 2020
De ODISSEI Microdata Access Grant (MAG) biedt onderzoekers die werkzaam zijn bij een ODISSEI-deelnemer gratis toegang tot CBS Microdata. De 2020-ronde is van start gegaan.
Lees verder.
13 maart 2020
ODISSEI lanceert een extra call voor gratis dataverzameling in het LISS panel, specifiek gericht op vragen die te maken hebben met het coronavirus.
Lees verder.
17 februari 2020
Het CBS organiseert in Den Haag een bijeenkomst voor onderzoekers die gebruik (willen) maken van CBS microdata.
Lees verder.
12 februari 2020
Het Platform Digitale Infrastructuur voor SSH (PDI-SSH) nodigt uit tot het indienen van voorstellen voor digitale infrastructuur SSH.
Lees verder.
7 februari 2020
De afgelopen 5 jaar is het Data4lifesciences-programma uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd kennisdelingsplatform voor de Nederlandse UMC’s voor hun onderzoeksdatainfrastructuur. De Nederlandse UMC’s en vele partnerinstellingen gaan nu een nieuwe fase in met Health-RI, de nationale data-infrastructuur voor gezondheidsonderzoek. Een uitstekende gelegenheid om terug te kijken op de successen van Data4lifesciences en om uit te…
Lees verder.
3 februari 2020
ODISSEI verwelkom Utrecht Universiteit Faculteit der Geowetenschappen als een nieuwe deelnemer.
Lees verder.
23 december 2019
E-data & Research is een nieuwsbrief over data en onderzoek in de alfa- en gammawetenschap die drie keer per jaar verschijnt. Geïnteresseerden kunnen zich abonneren op de fysieke en digitale variant. Organisaties die deelnemen aan ODISSEI kunnen ook grote hoeveelheden afnemen, voor plaatsing op bijvoorbeeld de lunchtafel. Abonneer je op E-data & Research
Lees verder.
19 december 2019
Tien projecten van ODISSEI-deelnemers hebben gratis paneltijd op het LISS panel toegewezen gekregen op basis van hun voorstel voor de LISS-call. Dit panel, beheerd door CentERdata, bestaat uit zo’n 7.000 personen uit ongeveer 4.500 huishoudens. Het panel is een representatieve afspiegeling van het bevolkingsregister van het CBS. Er waren 39 aanmeldingen, wat duidt op een…
Lees verder.
18 december 2019
Dr. Kasia Karpinska is per 1 november 2019 toegetreden tot het ODISSEI-coördinatieteam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze coördineert de subsidies van ODISSEI, waaronder de Microdata Access Discount, de Microdata Access Grant en de LISS Grant. Kasia promoveerde in 2013 aan de Utrecht School of Economics en werkte eerder als onderzoeker aan de Erasmus School…
Lees verder.
12 december 2019
De ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC) biedt onderzoekers de mogelijkheid om hun gekoppelde CBS Microdata te analyseren met behulp van de SURFsara supercomputer Cartesius. De ODISSEI Secure Supercomputer wordt momenteel opgeschaald naar een productieomgeving en wordt naar verwachting voor de zomer van 2020 voor medewerkers van ODISSEI-deelnemers geopend.
Lees verder.
11 december 2019
ODISSEI is currently hiring Community Manager who will maintain the relationship with (potential) users of the infrastructure. Community Manager will introduce ODISSEI’s services to researchers, graduate schools and data managers, and will organise community events. Setting up the educational program of ODISSEI will be another task of the Community Manager. The vacancy will be published soon.
Lees verder.
7 november 2019
Op 21 november organiseert CBS een nieuwe Microdatamiddag over beleidsevaluatie.
Lees verder.
6 november 2019
De organisatie kijkt terug op een geslaagde eerste editie van de ODISSEI Community Conference. Bekijk de presentaties en foto's hier.
Lees verder.
5 november 2019
Met ingang van 2020 is ODISSEI stakeholder van eData & Research. Deze nieuwsbrief over data en onderzoek in de alfa- en gammawetenschap wordt drie keer per jaar gratis bezorgd bij alle Nederlandse sociale en geesteswetenschappers.
Lees verder.
9 oktober 2019
ODISSEI verzorgt een sessie tijdens het 6e National eScience Symposium op 21 november in Amsterdam.
Lees verder.
3 september 2019
Op dinsdag 22 oktober organiseert ODISSEI een conferentie voor haar community. Grijp deze kans om te leren over de mogelijkheden van ODISSEI, om je netwerk uit te breiden en om te leren van elkaar.
Lees verder.
21 juni 2019
De KNAW schreef het afgelopen jaar op verzoek van het ministerie van OCW het advies Hergebruik van publieke data. Meer wetenschap en beter overheidsbeleid. Gisteren overhandigde Pearl Dykstra, voorzitter van de commissie en wetenschappelijk directeur van ODISSEI, dit adviesrapport aan het ministerie van OCW.
Lees verder.
18 juni 2019
ODISSEI heeft een voorstel ingediend bij de NWO Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur (GWI).
Lees verder.
14 juni 2019
Na het succes van de eerste call in 2018 herhaalt ODISSEI de call Collect new data in the LISS panel. Onderzoekers werkzaam bij ODISSEI-deelnemers kunnen via deze call gebruikmaken van de mogelijkheid om data te verzamelen via het LISS panel.
Lees verder.
28 mei 2019
ODISSEI heet CentERdata, de Erasmus School of Health Policy Management (Erasmus Universiteit) en de School of Business and Economics (Vrije Universiteit) van harte welkom als nieuwe deelnemers van ODISSEI.
Lees verder.
28 mei 2019
In de laatste editie van eData & Research wordt uitgebreid aandacht besteed aan ODISSEI.
Lees verder.
17 april 2019
Het Nederlands Platform voor Survey Onderzoek (NPSO) organiseert 21 mei de tweede jaarlijkse lezingendag. Dit keer is het thema 'mobile device surveys en sensordata'.
Lees verder.
17 april 2019
Het Nederlandse eScience Center nodigt 'big science'- en ICT-onderzoekers uit om financiering aan te vragen om innovatieve rekenintensieve en/of data-gestuurde onderzoeksvragen aan te pakken. Hiervoor stelt het eScience Center het financieringsprogramma Innovative eScience Technologies for ‘Big Science’ (eTEC-BIG) ter beschikking.
Lees verder.
14 maart 2019
Van 17 tot met 20 juli vindt in Amsterdam de 5e International Conference on Computational Social Science (IC2S2) plaats. Als sponsor van deze conferentie host ODISSEI tijdens de Warm-up op 15 juli een wetenschappelijke speeddate.
Lees verder.
28 februari 2019
Dinsdag 19 februari vond bij het CBS in Den Haag een introductiebijeenkomst over het gebruik van CBS Microdata plaats. Tijdens deze middag is ook de MAG-call gelanceerd, waarmee onderzoekers gratis toegang tot de CBS Microdata kunnen verkrijgen.
Lees verder.
20 februari 2019
In 2020 zal in Nederland de tiende meting van het European Social Survey (ESS) van start gaan. Het ESS is een toonaangevend survey dat tweejaarlijks plaatsvindt met als doel het signaleren en verklaren van opvattingen over sociale, culturele en politieke kwesties binnen Europa.
Lees verder.
6 februari 2019
On Thursday 16 May 2019, SHARE Netherlands, member of the ODISSEI network, organizes a user workshop together with SHARE Germany. This workshop will include scientific presentations and practical sessions on how to get more out of the SHARE data.
Lees verder.
23 januari 2019
Op donderdag 7 maart 2019 organiseert ODISSEI-deelnemer RUG een introductiebijeenkomst over ODISSEI. Tijdens deze middag zullen vier sprekers zich richten op verschillende aspecten van het netwerk, ontwikkelingen en de mogelijkheden dat het biedt voor onderzoekers.
Lees verder.
15 januari 2019
Op dinsdag 19 februari 2019 is er introductiebijeenkomst voor gebruik van CBS Microdata, gericht op beginnende onderzoekers. Microdata zijn koppelbare data op persoons-, bedrijfs- en adresniveau. Deze data kunnen zeer waardevol voor statistische onderzoekers.
Lees verder.
15 januari 2019
Elk jaar, met 2019 als een pilotjaar, stelt ODISSEI middels de Microdata Access Grant (MAG) vijf onderzoekers verbonden aan een ODISSEI-deelnemers in staat om kosteloos van CBS Microdata gebruik te maken. Beginnend onderzoekers in het bijzonder zijn uitgenodigd om een voorstel in te dienen.
Lees verder.
12 december 2018
Met veel plezier verwelkomt ODISSEI per 1 januari 2019 twee nieuwe deelnemers: Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en de faculteit Bouwkunde van TU Delft. We kijken uit naar een prettige samenwerking!
Lees verder.
11 december 2018
Onderzoekers verbonden aan een van de ODISSEI-deelnemers hebben dankzij een nieuwe call een aanvraag kunnen doen voor gratis dataverzameling via LISS panel. Dit panel, beheerd door CentERdata, bestaat uit zo’n 7.000 personen uit ongeveer 4.500 huishoudens.
Lees verder.
3 december 2018
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een blog gepubliceerd over de ODISSEI Data Facility. In dit artikel introduceert het instituut ODISSEI en legt het uit hoe zij betrokken zijn bij de ontwikkeling van een data-infrastructuur voor de sociale wetenschappen. Het blog is hier te lezen.
Lees verder.
2 december 2018
Op 6 en 7 november organiseerde het International Network for Government Science Advice (INGSA) zijn derde tweejaarlijkse conferentie International Science Advice to Government in Tokyo (Japan). Tijdens deze bijeenkomst gaf ODISSEI's scientific director Pearl Dykstra een presentatie over ODISSEI.
Lees verder.
23 oktober 2018
Begin deze maand organiseerde de Erasmus Universiteit Rotterdam een middag over Open Access – The Business of Scholarship. Tijdens deze middag gaf Pearl Dykstra, scientific director van ODISSEI, een keynote. In haar lezing benadrukte Dykstra het belang van vrije toeging tot publicaties, inclusief data. Haar presentatie is hier te downloaden.
Lees verder.
19 september 2018
ODISSEI heeft een Call for Proposals geopend waarmee ODISSEI-deelnemers gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om data te verzamelen via het LISS panel.
Lees verder.
15 maart 2018
In het vierde kwartaal van 2017 stelde ODISSEI als pilot een tegemoetkoming beschikbaar voor de kosten voor microdata-projecten. ODISSEI-deelnemers konden maximaal 50% korting krijgen op de kosten voor projecten die zij uitvoerden via de remote access-faciliteit van het CBS.
Lees verder.
15 maart 2018
Accelerating Scientific Discovery (Netherlands eScience Center) Netherlands eScience Center (NLeSC) nodigt onderzoekers binnen de domeinen Environment & Sustainability en Humanities & Social Sciences uit om een aanvraag in te dienen voor financiering en ondersteuning van onderzoek naar reken-intensieve en/of data-gedreven problemen binnen hun onderzoek. Meer informatie over deze call is hier te vinden.
Lees verder.
26 oktober 2017
Donderdag 26 oktober vond in Utrecht de workshop Koppelen van Data plaats, georganiseerd door ODISSEI in samenwerking met het CBS. Tijdens deze workshop kregen de ruim zestig aanwezigen informatie over hoe de rijke microdataverzameling van het CBS gekoppeld kan worden aan eigen datasets.
Lees verder.
16 oktober 2017
Het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen organiseert 16 november in Utrecht de eerste Syngery Conference: 'Creating common ground for the social sciences and humanities'. Een van de parallelsessies deze dag zal gegeven worden door ODISSEI-voorzitter Pearl Dysktra.
Lees verder.
11 september 2017
ODISSEI stelt met ingang van het vierde kwartaal van 2017 als pilot een vergoeding beschikbaar aan haar deelnemers die gebruik maken van CBS microdata. Deze Microdata-regeling wordt verstrekt als tegemoetkoming voor de kosten per kwartaal voor het gebruik van CBS microdata. Lees hier meer over de Microdata-regeling.
Lees verder.
28 augustus 2017
De European Social Survey heeft een vacature voor een nieuwe Research Fellow. De Research Fellow zal verschillende taken uitvoeren binnen het hoofdkwartier van de European Social Survey (ESS) aan de City University Londen. De uitgebreide vacature is hier te vinden. Reageren kan tot uiterlijk 11 september 2017.
Lees verder.
14 juni 2017
Het YOUth-onderzoek heeft onlangs de duizendste deelnemer verwelkomd in het KinderKennisCentrum van de Universiteit Utrecht. YOUth brengt in kaart hoe kinderen opgroeien en hoe het jonge brein zich ontwikkelt onder invloed van vele factoren.
Lees verder.
27 oktober 2016
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Centraal Museum te Utrecht is donderdag ODISSEI (Open Data Infrastructure for Social Science and Economic Innovation) gelanceerd, het dataplatform voor de mens- en maatschappijwetenschappen.
Lees verder.
ODISSEI Secure Supercomputer
Met de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC) kunnen onderzoekers CBS-microdata in een veilige omgeving analyseren met behulp van de Cartesius supercomputer van SURF.
Dit zijn drie actuele projecten:
Wie gebruikt het gezondheidssysteem en wanneer? Vanzelfsprekend wanneer mensen ziek worden, maar heeft iedereen dezelfde condities en manier van gebruik? Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam bestudeerden of bepaalde eigenschappen geassocieerd kunnen worden met het gebruik van het zorgsysteem en of die eigenschappen die verschillen in de gezondheid van de bevolking verklaren.
In dit baanbrekende onderzoek gebruikte het Centraal Bureau voor de Statistiek gegevens van 16,9 miljoen mensen en knoopte hun familie, buren, schoolgenoten en collega’s aan elkaar. Hierdoor ontstond een netwerk dat onderzoekers in staat stelt om gedrag en de verspreiding van bevolkingsongelijkheid te bestuderen, en waar zwakke en sterke links bestaan tussen verschillende bevolkingsgroepen.
In deze bijzondere studie van de TU Delft zijn geo-ruimtelijke gegevens voor heel Nederland gegenereerd, om de verspreiding van bevolkingsgroepen, armoede en achterstand op een ongekende schaal te identificeren. Dit helpt onderzoeker te snappen hoe onze eigen lokale omgeving van invloed is op ons leven.
Internationale samenwerkingen