Veilig rekenomgevingen

Wetenschappers maken voor hun onderzoek vaak gebruik van gevoelige gegevens uit bestanden die beperkt toegankelijk zijn vanwege regelgeving voor privacy, auteursrechten of vertrouwelijke informatie. Toegang tot dergelijke gegevens wordt niet zonder meer verleend: enerzijds moet de datahouder er voldoende vertrouwen in hebben dat de verstrekte gegevens niet buiten het onderzoeksproject worden gebruikt; anderzijds moet het voor de onderzoeker mogelijk gemaakt worden om zijn of haar analyses eenvoudig uit te voeren.

Om die reden heeft ODISSEI twee ISO 27001-gecertficeerde Trusted Research Environments (TRE’s): virtuele machines waarop onderzoekers analyses mogen uitvoeren met gevoelige gegevens, maar met de restrictie dat de gegevens de veilige rekenomgeving niet kunnen verlaten zonder expliciete toestemming van de datahouder. Dat betekent dat de datahouder volledige controle houdt over de gegevens en daarmee voldoet aan de voorschriften van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

De ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC) is de enige faciliteit ter wereld die toegang biedt tot microdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het systeem draait op Snellius, de nationale supercomputer in Nederland die gehost wordt door ICT-coöperatie SURF.

Secure ANalysis Environment (SANE) is een pasklare TRE die wordt gebruikt om gegevenstoegang tussen dataleveranciers en onderzoekers te vergemakkelijken. SANE wordt geleverd met goedgekeurde analysesoftware en heeft een eigen cloudgebaseerde infrastructuur. Het systeem draait op SURF Research Cloud (SRC) en SURF Research Access Management (SRAM).

ODISSEI Secure Supercomputer

Secure ANalysis

Environment