Door Angelica Maineri , ODISSEI Data Manager
Voor de meeste sociale wetenschappers omvat het onderzoeksproces tegenwoordig een vorm van gegevensverwerking en -analyse met behulp van software – denk aan Stata, R, Python voor kwantitatieve gegevens, en Atlas.ti voor kwalitatieve gegevens. Vergeleken met handmatige processen, maakt software het mogelijk om grotere hoeveelheden gegevens te analyseren en sneller resultaten te produceren. Bovendien kunnen we digitale logboeken maken van alle benodigde stappen om van de ruwe gegevens tot de gepubliceerde resultaten te komen – dit noemen we code. Voorbeelden hiervan zijn .do-bestanden voor Stata of .R-bestanden voor R.
Het delen van code, waar ook universiteiten en tijdschriften steeds vaker om vragen, is om verschillende redenen erg belangrijk:
- het verhoogt de reproduceerbaarheid en daarmee de betrouwbaarheid van onderzoek, omdat anderen het proces kunnen inspecteren en de resultaten kunnen reproduceren;
- het versnelt wetenschappelijke ontdekkingen omdat code kan worden hergebruikt en aangepast voor toekomstig onderzoek.
In dit korte artikel bespreken we enkele tips en best practices om code te delen, als aanvulling op de ODISSEI Lecture over de ODISSEI Code Library. Het korte artikel is bedoeld om ODISSEI-gebruikers te helpen bij het naleven van de User Policy, maar het geeft ook algemene tips en bronnen die gebruikt kunnen worden door sociale wetenschappers buiten de ODISSEI-infrastructuur.