SSHOC-NL

Social Science and Humanities Open Cloud for the Netherlands (SSHOC-NL) is een samenwerkingsverband tussen ODISSEI (Open Data Infrastructure for Social Science and Economic Innovations) en CLARIAH (Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities) om geavanceerde infrastructuur te ontwikkelen voor onderzoek in de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen (SSH). De samenwerking beoogt nieuwe onderzoeksmethoden te ontwikkelen die van maatschappelijk belang zijn binnen eerdergenoemde domeinen.

SSHOC-NL richt zich specifiek op zaken die nodig zijn voor de digitale infrastructuur zoals een veilige omgeving om gevoelige gegevens te analyseren, en zorgt voor de interoperabele werking van de infrastructuur. Hierdoor kunnen onderzoekers op een veilige manier een grote hoeveelheden data koppelen en analyseren, waaronder historische gegevens, tekstuele gegevens, afbeeldingen, enquêtes en sociale media. Zo kunnen belangrijke maatschappelijke kwesties zoals polarisatie, sociale ongelijkheid en veranderingen in het milieu, worden aangepakt.

SSHOC-NL wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en wil grensverleggend interdisciplinair onderzoek mogelijk maken voor prangende maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering en politieke polarisatie. Door de technologie en bestaande diensten direct beschikbaar te houden voor belanghebbenden en data en tools continu te verbeteren, zorgt SSHOC-NL ervoor dat ze volgroeid, stabiel en breed toegankelijk zijn voor de community.

Het project wordt uitgevoerd in de periode 2024-2028 door 16 partners onder NWO-grantnummer 184.036.020.

Meer informatie

SSHOC-NL-community

Picture – ©Conny Schneider