Strategische ontwikkeling

ODISSEI (Open Data Infrastructure for Social Science and Economic Innovations) faciliteert innovatieve projecten om onderzoek in de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen te verbeteren.

Het consortium ontvangt financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en werkt samen met 34 partnerorganisaties. Gezamenlijk zetten zij zich in voor de verbetering van de computationele sociale wetenschap via de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur. Het werk van ODISSEI is opgebouwd uit vier werkpakketten: Data Facility, Observatory, Laboratory, en Hub en richt zich op veilige toegang tot gegevens, het beheer van datacollecties, het gebruik van digitale technologieën en de ontwikkeling van geavanceerde modelleringsvaardigheden. ODISSEI wordt geroemd om haar baanbrekende prestaties en wordt internationaal gezien als koploper op onderzoeksgebied. Het consortium biedt belangrijke hulpmiddelen om complexe en sociale verschijnselen te begrijpen en hedendaagse uitdagingen aan te pakken.

Daarnaast werkt ODISSEI samen met CLARIAH en 15 nationale partners aan de Social Science and Humanities Open Cloud voor Nederland (SSHOC-NL). Dit initiatief, waarmee 15,2 miljoen euro gemoeid is, garandeert een veilige digitale infrastructuur om uiteenlopende data te koppelen en te analyseren en vergemakkelijkt interdisciplinair onderzoek naar kwesties als polarisatie, sociale ongelijkheid en milieuverandering

Picture by Mushaboom Studio