Beyond personal data: nieuwe mogelijkheden voor early-career onderzoekers met moeilijk deelbare data

15 January 2025

In dit project zoeken we naar oplossingen voor knelpunten in het delen van gevoelige onderzoeksdata uit de sociale wetenschappen en de humaniora. Een belangrijk resultaat is een serie van drie workshops, waarin we onderzoekers tools en handreikingen bieden om gevoelige data uit hun studie op een verantwoorde manier te kunnen delen.

SURF en DANS, twee partners uit het Research Data Netherlands (RDNL) consortium, werken samen met de Universiteit Leiden, Erasmus Universiteit, ODISSEI en Promovendi Netwerk Nederland (PNN) om het project ‘Beyond personal data’ tot stand te brengen.

Het project is een initiatief voor 12 maanden met financiering van de TDCC-SSH; het richt zich specifiek op knelpunten in het delen van data, die onderzoekers in de sociale wetenschappen en humaniora (SSH) ervaren. De focus binnen het project ligt op niet-persoonsgebonden, gevoelige data; we willen een praktische handreiking bieden om juist deze gegevens FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) te kunnen maken, vooral voor studies waarbij ethische, commerciële en/of logistieke beperkingen het delen van data tot een uitdaging maken.

Workshops

Een serie van drie klassikale workshops vormt de hoofdmoot van het project. Deze workshops worden ontwikkeld om onderzoekers zowel kennis als de bijbehorende tools aan te reiken waarmee zij op verantwoorde wijze gevoelige data kunnen delen. De workshops vinden plaats tussen maart en november 2025 en elke sessie behandelt een eigen onderwerp met bijbehorende uitdagingen voor datadelen.

Workshop 1: Hard to Share Data in the Social Sciences and Humanities and using the Secure ANalysis Environment (SANE)

27 maart, 13.00-17.00, Den Haag. De voertaal is Engels
In deze sessie introduceren we aan de hand van een aantal case studies verschillende typen niet-persoonsgebonden gevoelige data in de sociale wetenschappen en de humaniora. In de digitale omgeving van de zogenaamde Secure Analysis Environment (SANE) laten we zien hoe gevoelige data beschikbaar kunnen worden gemaakt voor nadere inspectie zonder downloads toe te staan. We verzorgen een interactieve demonstratie van SANE, die onderzoekers een goed beeld geeft over de manier waarop gecontroleerde toegang tot data tot stand kan worden gebracht.
Meer details en een registratieformulier vind je hier.
Deze workshop is in het Engels en daarom verdere informatie hierover enkel in het Engels beschikbaar.

Workshop 2: Sharing field notes

Datum en registratiemogelijkheden volgen binnenkort! De voertaal is Engels
Deze workshop biedt een praktische, niet disciplinespecifieke, hands-on training over het delen van zowel analoge als digitale veldnotities. De workshop maakt gebruik van specifieke case studies uit de archeologie en sociologie. We besteden aandacht aan verschillende vormen van data zoals schetsen, foto’s, en veldtekeningen en we zoeken samen met onderzoekers naar de beste manieren om deze datatypen te kunnen delen. 

Workshop 3: Ethics of sharing fieldwork data

Datum en registratiemogelijkheden volgen binnenkort! De voertaal is Engels
Deze laatste workshop richt zich op ethische overwegingen met betrekking tot het delen van data met een nadruk op de zogenaamde CARE Principles for Indigenous Data Governance en op de soevereiniteit van gemeenschapsdata. De interactieve onderdelen van de workshop bieden de gelegenheid om best practices te onderzoeken voor ethisch verantwoord onderzoek in samenwerking met lokale gemeenschappen. 

Opbrengst en bronnen voor hergebruik

Na afloop van de workshop zal RDNL de trainingsmaterialen samen met ondersteunende materialen en bestanden beschikbaar maken met een open licentie. Hiermee willen we de ruimste mogelijkheid bieden aan zowel onderzoekers als aan onderzoeksondersteuners om onze materialen te hergebruiken te delen of onderdeel te maken van een eigen pakket aan trainingsmateriaal. Het gaat om:

  • Gedetailleerde sessieplannen, diapresentaties en oefeninstructies voor elke workshop.
  • Een handboek voor trainers om hergebruik blijvend mogelijk te maken na afloop van het project
  • Een overzicht met de inhoud en voornaamste inzichten van elke workshop, als een gemakkelijk toegankelijk en te downloaden alternatief voor onderzoekers die de workshops zelf niet kunnen bijwonen.

De TDCC-SSH ondersteunt dit project om het bewustzijn over de toepassing van de FAIR-principes te vergroten en op die manier de drempel voor het delen van data te verlagen.

Voor RDNL is dit project een mooie gelegenheid om bestaande diensten voor onderzoeksondersteuners uit te breiden met directe hulp aan early-career onderzoekers bij de praktijk van FAIR data in de SSH vakgebieden en het voor hen mogelijk te maken om gevoelige data effectief te zoeken, vinden, gebruiken en delen.

Doe mee en registreer voor de eerste workshop op 27 maart.

Voor vragen en om eventueel al interesse aan te geven voor workshop 2 en 3 staat Deborah Thorpe bij DANS klaar om emails te beantwoorden.

Dit bericht is onderdeel van het project ‘Beyond personal data: a new initiative to support early-career researchers with hard-to-share data’ met nummer ICT.TDCC.001.002, dat (deels) gefinancierd wordt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) via de Thematic Digital Competence Centre Social Sciences & Humanities (TDCC-SSH).

Picture by Shubham Dhage on Unsplash