Toegang tot CBS microdata

ODISSEI faciliteert de toegang tot CBS microdata. Samen met het CBS zorgt ODISSEI dat belemmeringen voor (nieuwe) gebruikers worden weggenomen. ODISSEI financiert innovaties in de Remote Access (RA)-omgeving van het CBS (bijv. gebruiksvriendelijk selfserviceportal, ontwikkeling van automatische outputcontrole) en biedt financiële ondersteuning aan individuele onderzoekers en projecten. Al deze voorzieningen zijn toegankelijk voor organisaties die aangesloten zijn bij ODISSEI.

In samenwerking met het CBS faciliteren wij het Microdata Access-programma dat ondersteunt bij het werken met CBS microdata.

Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn.

Onderzoek doen met CBS microdata

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verzamelt een brede variëteit aan microdata en verwerkt die gegevens tot statistieken over personen en bedrijven. Voor het CBS is de bescherming van vertrouwelijke gegevens de hoogste prioriteit: onder strikte veiligheidsvoorwaarden kunnen universiteiten en andere geautoriseerde onderzoeksinstanties remote toegang krijgen om statistische analyses uit te voeren voor hun eigen wetenschappelijke of statistische doelen. De regel is dat microdata binnen een beveiligde omgeving van het CBS blijven, maar onder specifieke voorwaarden mogen onderzoekers aanvullende datasets inbrengen om ze aan CBS microdata te laten koppelen. Voordat geaggregeerde data uit de beveiligde omgeving worden geëxporteerd, controleert het CBS of de resultaten zonder risico op openbaarmaking van vertrouwelijke informatie over individuen of bedrijven gepubliceerd kunnen worden.

Lees meer over het gebruik van microdata in de CBS Remote Access Omgeving.