Mag ik deze data gebruiken? Het belang van licenties om hergebruik te bevorderen

Door Deborah Thorpe en Ricarda Braukmann, DANS

Als je een dataset deponeert in een repository om het duurzaam op te slaan en te delen voor hergebruik zal je een licentie moeten kiezen voor je dataset. Het toekennen van een licentie is een belangrijk onderdeel van het FAIR maken van data. Om data herbruikbaar te maken volgens de R (‘Reusable’) van FAIR moet een dataset een duidelijke en voor mens en machine leesbare licentie hebben waarin aangegeven staat hoe de data gebruikt mogen worden. Maar wat is een licentie precies en wat betekent het toekennen van een licentie in de context van onderzoeksdata?

In deze blog post gaan we verder in op licenties. We geven een overzicht van veel gebruikte licenties voor open data alsook de uitdagingen rondom het standaardiseren van licenties voor data met toegangsbeperkingen.