Ondersteuning onderzoeksaanvragen

ODISSEI heeft als doel om sociale wetenschappers toe te rusten met de toegang tot data, tools en expertise die het onderzoekers mogelijk maken om de grenzen van sociaalwetenschappelijk onderzoek te verleggen. De ondersteuning van ODISSEI is ook beschikbaar voor degenen die zeer competitieve beurzen willen aanvragen, zoals bij NWO of op Europees niveau. ODISSEI biedt met partners faciliteiten die kunnen helpen om de beursaanvragen te verbeteren, wat een relatief voordeel kan bieden in het aanvraagproces. Elke paar maanden organiseert ODISSEI online informatiesessies waarin de hulp die ODISSEI onderzoekers die deel uitmaken van een deelnemende organisatie kan bieden in hun beursaanvragen. De laatste van deze sessies vond plaats op 9 mei 2023. Je kunt de opname hieronder terugkijken.

In de afgelopen jaren zijn ODISSEI’s ondersteuning en faciliteiten essentieel geweest om mijn onderzoekslijn gericht op ongelijkheid in organisaties te ontwikkelen, waarbij ik gebruik maak van registerdata. De Microdata Access Discount (MAD) is heel waardevol geweest om mijn projecten uit te voeren, maar de kennis en informatie die ik opdeed via CBS-ODISSEI Microdata Meetings en door consultatie met data experts was evenzeer belangrijk. Vooral ODISSEI’s expertise op het gebied van het linken van survey- en registerdata en hun bereidheid om samen te werken om een datainfrastructuur te ontwikkelen in het nieuwe ODISSEI Portal, die de studie van ongelijkheid in organisatie mogelijk maakt, was nuttig, omdat dit in belangrijke mate bijdroeg aan een succesvolle VIDI-aanvraag in 2021. Ik ben dankbaar voor de onschatbare ondersteuning en kijk ernaar uit om onze samenwerking voor te zetten! – Dr. Zoltán Lippényi (Rijksuniversiteit Groningen), die gebruik heeft gemaakt van ODISSEI-ondersteuning voor zijn onderzoek en bij de ontwikkeling van zijn NWO VIDI beursaanvraag.

Expertise binnen ODISSEI omvat data linkages, data management en supercomputing, maar ook ondersteuning bij het toepassen van computationele methoden. We werken nauw samen met verschillende goed ontwikkelde instellingen in Nederland, zoals het CBS, Centerdata (waar het LISS panel onder valt) en SURF, die allemaal expertise in huis hebben om succesvol complexe onderzoeksprojecten uit te voeren. Potentiële aanvragers kunnen ook ondersteuning krijgen van het ODISSEI Social Data Science Team (SoDa), een team van computationele sociale wetenschappers, methodologen en research engineers, die kunnen adviseren op het gebied van het ontwerp van het voorgestelde onderzoek, maar ook kunnen helpen een technische proof of concept te ontwikkelen voor de beursaanvraag. Faciliteiten die worden geboden door ODISSEI zijn interoperabel, wat een unieke mogelijkheid biedt om de complexiteit van het onderzoeksvoorstel uit te breiden. 

Als je een onderzoeksaanvraag overweegt, neem dan graag contact met ons op (bij voorkeur in een vroeg stadium van je aanvraag) om te bespreken hoe ODISSEI kan helpen!