ODISSEI Secure Supercomputer

Met de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC) kunnen onderzoekers hun aan CBS Microdata gekoppelde data analyseren met behulp van de SURFsara supercomputer Cartesius. De ODISSEI Secure Supercomputer wordt momenteel opgeschaald en wordt naar verwachting voor de zomer van 2020 voor het ODISSEI onderzoeksgemeenschap geopend.

In juni 2018 hebben CBS en SURFsara een geslaagde Proof of Concept (PoC) van de OSSC afgerond. De OSSC bestaat uit een CBS-enclave binnen het domein van SURFsara. In deze virtuele IT-omgeving kunnen onderzoekers gekoppelde data analyseren in een high performance computing-omgeving die voldoet aan de eisen van het CBS op juridisch, technisch en veiligheidsgebied. Vertrouwelijke informatie kan zo veilig binnen die omgeving worden gebracht om te worden geanalyseerd met Cartesius, de high-performance computer van SURFsara.

Tijdens de Proof of Concept is onderzocht of binnen OSSC een veilige koppeling mogelijk was tussen CBS-microdata en de zeer omvangrijke genetische dataset van het Nederlands Tweelingenregister (NTR), die bij SURFsara is opgeslagen. Deze koppeling is succesvol tot stand gekomen.