ODISSEI Secure Supercomputer Gebruiken

Met de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC) kunnen onderzoekers hun aan CBS Microdata gekoppelde data analyseren met behulp van de SURF supercomputer Snellius. De ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC) is een enclave van het CBS binnen SURF. Deze virtuele IT-omgeving biedt een high performance computeromgeving die voldoet aan de eisen van het CBS op juridisch-, technisch- en beveiligingsgebied.

Werken met OSSC

De ODISSEI Secure Supercomputer is open voor gebruik door onderzoekers verbonden aan een van de deelnemende ODISSEI organisaties. De gebruiksvoorwaarden voor andere onderzoekers worden momenteel vastgesteld.

Onderzoekers die vragen hebben over het gebruik van de OSSC kunnen contact opnemen met scientific manager Kasia Karpinska.

Onderzoekers die geïnteresseerd zijn in het gebruik van deze faciliteit kunnen hun interesse kenbaar maken door het formulier in te vullen. Ons team zal contact opnemen met geïnteresseerden om de mogelijkheden te bespreken.

OSSC projecten

Tijdens de Proof of Concept, uitgevoerd in 2018, is onderzocht of binnen OSSC een veilige koppeling mogelijk was tussen CBS-microdata en de zeer omvangrijke genetische dataset van het Nederlands Tweelingenregister (NTR), die bij SURF is opgeslagen. Deze koppeling is succesvol tot stand gekomen.

De PoC is vervolgens opgevolgd door een pilot bestaande uit drie onderzoeksprojecten, die zijn uitgevoerd door de TU Delft (met vooral CBS-gegevens en een GIS-component), het CBS (complexe sociale netwerken op basis van CBS-gegevens) en het Twin Register van de VU (koppeling van genetica aan registratiegegevens, met behulp van reeds in SURF opgenomen DNA-profielen). Deze projecten hebben de bijzondere mogelijkheden van de OSSC aangetoond.