Durf te delen – Het DANS Data Station SSH  ondersteunt FAIR Data in ODISSEI

Van Ricarda Braukmann – Data Station Manger Social Sciences bij DANS.

DOI

DANS is  het nationale expertisecentrum en repository voor onderzoeksdata. Al meer dan 15 jaar bestaat DANS om onderzoeksdata beter herbruikbaar te maken. DANS levert data diensten om onderzoeksdata te archiveren, publiceren en vindbaar te maken voor hergebruik, vooral binnen het domein van de sociale en geesteswetenschappen (SSH). DANS heeft een lange tijd gebruik gemaakt van het archiefsysteem EASY wat nu wordt vervangen door een nieuw systeem gebaseerd op open source technologie en gemaakt voor een specifiek domein. In Juni 2023, heeft DANS het DANS Data Station SSH gelanceerd als de plek waar Nederlandse onderzoekers van het SSH domein hun data kunnen archiveren en publiceren om ze zo vindbaar te maken voor hergebruik. Deze blogpost geeft een overzicht van de mogelijkheden die het Data Station biedt om data te delen en te beschermen en legt uit hoe het Data Station FAIR data ondersteunt.