Nieuwe versie van de ODISSEI Portal bevat verrijkte metadata

Geschreven door het ODISSEI Portal Team

Deze week is een nieuwe versie van de ODISSEI Portal gelanceerd. Dit is de vierde versie die wij publiceren sinds het eerste prototype dat in september 2022 gelanceerd werd. De ODISSEI Portal combineert metadata van een breed aantal onderzoeksdata uit verschillende Nederlandse data repositories in een gezamenlijke omgeving. Hierdoor wordt het mogelijk om geavanceerde zoekopdrachten uit te voeren die de vindbaarheid en het toegang tot sociaalwetenschappelijk data vergroten. 

De Portal bevat metadata van meer dan 7500 sociaalwetenschappelijke datasets die beschikbaar zijn bij CBS, DANS, LISS, DataverseNL en HSN.

Rijkere metadata

De beschikbare informatie die gebruikers kunnen benutten om door de beschikbare data te zoeken wordt continu verbeterd. In het bijzonder is in deze nieuwe versie van de Portal meer metadata toegevoegd over de datasets van het LISS panel. Zowel methodologische informatie alsook gerelateerde publicaties en – zodra beschikbaar – informatie over variabelen en vragen zijn toegevoegd aan de metadata. De metadata van de CBS microdatabestanden zijn ook verbeterd en bevatten nu meer gedetailleerde informatie over de variabelen. Ook zijn links opgenomen die verwijzen naar beschikbare data in Statline van de desbetreffende microdataset.

Vindbaarheid van CBS metadata verbeterd

De vorige update van de Portal bevatte al Engelse vertalingen van Nederlandse trefwoorden die zijn opgenomen in de European Social Sciences Language Thesaurus (ELSST). Deze Engelse trefwoorden zijn nu ook zichtbaar in de metadata als verrijkingen. De link tussen de Nederlandse en Engelse trefwoorden maakt het mogelijk voor gebruikers om de Nederlandse metadata over de CBS microbestanden te vinden terwijl met Engelse zoektermen wordt gewerkt.
De metadata van CBS is verder verrijkt door informatie over het gebruik van de data (frequency of use) toe te voegen. De frequency of use van de CBS microdata werd berekend door het ODISSEI Coordinatie Team op basis van informatie over de Remote Access projecten die beschikbaar zijn op de  CBS website. Datasets werden ingedeeld als  als hoog, medium of laag afhankelijk van hoe vaak een dataset was aangevraagd. De zoekresultaten in het CBS gedeelte van de Portal zijn gewogen op basis van deze frequency of use zodat de studies die een hoge score behalen verder bovenaan getoond worden in de zoekresultaten. Hierdoor wordt het voor gebruikers gemakkelijker om relevante databestanden te vinden. Daarnaast is ook meer gewicht gegeven aan resultaten van veel  gebruikte ‘Alternatieve titles’.

Verdere ontwikkeling

De Portal zal verder worden ontwikkeld en verbeterd in 2024 door ODISSEI, DANS, VU en SURF als onderdeel van het ODISSEI Roadmap project.

De vindbaarheid van de datasets wordt verder verbeterd door datasets te linken aan bestaande controlled vocabularies, metadata te verrijken en door het bijsturen van de weergave van de zoekresultaten. We werken ook verder aan het verbeteren van de meertalige zoekfuncties en de interface en presentatie van de metadata. 

Gedurende het project zullen metadata van andere Nederlandse repositories worden toegevoegd aan de Portal met het uiteindelijke doel om onderzoekers toegang te geven tot informatie over alle sociaalwetenschappelijke datasets die in Nederland beschikbaar zijn. We moedigen data eigenaren uit de ODISSEI gemeenschap aan om in contact te komen met het Portal team zodat ook hun metadata beschikbaar gesteld kan worden in de Portal. 

Data direct toegankelijk maken via de Portal is ook een belangrijk onderdeel van het laatste jaar van het project. We werken aan de functionaliteiten van een data access broker die het mogelijk zal maken voor gebruikers om direct vanuit de Portal data van verschillende data eigenaren aan te vragen. 

De prototype van de ODISSEI portals voor iedereen gratis beschikbaar op  https://portal.odissei.nl/.
Voor meer informatie over de Portal of om feedback te geven kan contact opgenomen worden met info@odissei-data.nl