ODISSEI Conference for Social Science 2023: introductie van de nieuwe formats en gevestigde onderzoeksgemeenschap

Op 2 november werd de ODISSEI Conference for Social Science in the Netherlands 2023 gehouden. De conferentie, die werd bijgewoond door ruim 360 deelnemers, was het perfecte platform om te leren, delen en netwerken voor iedereen met belangstelling voor computationele sociale wetenschappen. Het evenement vond plaats in de Media Plaza van de Jaarbeurs in Utrecht.

Het dagprogramma was zeer gevuld. Voorzitter van het Management Board van ODISSEI dr. Pearl Dykstra verwelkomde de gasten uit Nederland en het buitenland in de plenaire zaal alvorens het woord te geven aan professor Linnet Taylor (Tilburg University).  Professor Taylor richtte zich in haar lezing op de beginselen van datarechtvaardigheid en de maatschappelijke implicaties van gekoppelde en verrijkte sociale data in onderzoek. De openingskeynote werd gevolgd door het nieuwe format dat dit jaar is geïntroduceerd: ODISSEI Facilities Flashtalks, waarin de aanbieders van onderzoeksinfrastructuur en de ODISSEI-faciliteiten die aanwezig waren op de conferentie werden voorgesteld.

In de koffiepauze konden de deelnemers verderpraten over uitdagingen op het gebied van beschikbaarheid van gegevens en implicaties voor sociaalwetenschappelijk onderzoek, en zich daarnaast laten informeren over verschillende faciliteiten tijdens de ODISSEI Marketplace. Met ODISSEI Marketplace, eveneens een nieuw format dit jaar, werd het platform gecreëerd waar onderzoekers de talloze mogelijkheden konden ontdekken die worden aangeboden door de ODISSEI-partners, zoals het LISS-panel, ASreview, DANS, Thematic Digital Competence Centers (TDCC), ODISSEI SoDa-team, en anderen.

Na de koffiepauze volgde de eerste parallelsessie van de dag. Naast de parallelsessies in de plenaire zaal, die werden opgenomen en per livestream werden vertoond, werden in vier andere ruimtes sessies over diverse thema’s gehouden. De thema’s liepen uiteen van methoden in computationele sociale wetenschap en slimme gegevensverzameling tot gezondheidsgegevens en de verspreiding van (verkeerde) informatie. Benieuwd naar andere onderwerpen? Bekijk het volledige programma hier.

Mede dankzij het succes van de posterpresentaties van vorig jaar werden tijdens de lunchpauze van de ODISSEI-conferentie 2023 meer dan 35 onderzoekers in de gelegenheid gesteld om in een posterpresentatiesessie hun project te presenteren. Daarnaast werd voor het eerst een prijs voor de beste poster uitgereikt. Het wetenschappelijk comité van de conferentie, waar dr. Pearl Dykstra (EUR), dr. Michel Dumontier (Universiteit Maastricht) en Andy Boyd (University of Bristol, VK) deel van uitmaken, kende deze prijs toe aan Lydia Repke van GESIS. Op de conferentie presenteerde Lydia haar werk “The Survey Quality Predictor 3.0”.

Het middagprogramma begon met de tweede parallelsessie met lezingen over machineleren, Agent Based Modelling, populatienetwerk en andere onderwerpen, waarna de laatste koffiepauze van de dag volgde. De laatste parallelsessie was gericht op projecten in verschillende gebieden, zoals benchmarking in sociale wetenschap, FAIR ondersteuning en tekstanalyse.

Met het tot nadenken stemmende dagprogramma waren de gasten voorbereid op de afsluitende keynote en Flashtalk-sessie voor beginnende onderzoekers. Professor David Lazer (Northeastern University) gaf een afsluitende keynote over het potentieel voor het creëren van een infrastructuur met behulp van door gebruikers aangedragen gegevens over gedrag van mensen en platforms.

In de Flashtalk-sessie voor beginnende onderzoekers werden de projecten van Francisco Garrido-Valenzuela, Flavio Hafner, Roza Kamiloğlu en Agata Troost gepresenteerd.

De conferentiedag werd afgesloten met welverdiende hapjes en drankjes. Wilt u op de hoogte blijven van toekomstige evenementen of uw werk presenteren op de volgende conferentie? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief. Zo weet u wanneer de volgende oproep voor papers uitgaat.

Sommige presentatoren hebben hun dia’s al beschikbaar gesteld in de Zenodo-community van ODISSEI. Als u op de ODISSEI-conferentie een presentatie hebt gegeven, overweeg dan om uw dia’s te uploaden. Neem gerust contact met ons op via communications@odissei-data.nl als u dat door ons namens u wilt laten doen.

FOTO’S ODISSEI-CONFERENTIE 2023 Foto’s: MG Fotografie – Michel Groen

Hebt u bezwaar tegen publicatie van een foto waar u op staat? Laat het ons weten via communications@odissei-data.nl en wij verwijderen de foto.