SoDa Team Workshop: Causal Impact Assessment

In mei 2023 organiseerde het ODISSEI Social Data Science Team (SoDa) een workshop over causal impact assessment aan de Universiteit Utrecht. De workshop wordt geleid door Erik-Jan van Kesteren en Oisín Ryan (SoDa / Utrecht University).

Wat is causal impact assessment? 

Hoe schatten we of een beleidsinterventie op school het gewenste effect heeft op de prestaties van leerlingen? Hoe schatten we de impact in van een natuurramp op de inwoners van de getroffen gebieden? Hoe kunnen we bepalen of een verandering in de maximumsnelheid op snelwegen geleid heeft tot minder ongelukken? Deze soort vragen behoren tot de kern van veel sociaalwetenschappelijke onderzoeksproblemen. Hoewel vragen van deze vorm simpel lijken, zijn de causale effecten notoir moeilijk in te schatten, omdat onderzoekers vaak niet een gerandomiseerd gecontroleerd experiment kunnen uitvoeren. 

In mei 2023 organiseerde het ODISSEI Social Data Science Team (SoDa) een workshop dat zich richtte op deze vragen. Tijdens deze sessie boden Erik-Jan van Kesteren en Oisín Ryan interactieve training over verschillende basismethoden en geavanceerde methoden (zoals verschil-in-verschil, onderbroken tijdseries en synthetische controle) die toegepast kunnen worden wanneer je causale impact inschat. De workshop richtte zich op zowel de aannames die ten grond liggen aan deze methodes, als de manieren om ze in praktijk te brengen. 

Deelnemers waren erg enthousiast over de workshop. Een van de deelnemers, Paulette Flore van SCP, vertelde:

Met een paar collega’s volgde ik de ODISSEI workshop Causal effects of policy interventions. De workshop bood een duidelijk overzicht van verschillende methodes met het oog op het inschatten van causale impact, en was goed gestrucutreerd. De oefeningen waren nuttig en de workshopmaterialen waren een uitstekend beginpunt om bekend te raken met dit onderwerp. Bij SCP hebben we vaak het gevoel dat we causale uitspraken te doen. De workshop hielp zeker om een beter begrip te krijgen van de mogelijkheden die causal impact assessment kan bieden in dat opzicht, maar ook de basis en de limieten van deze methodes.

Ben je geïnteresseerd om meer te leren over de causal impact assessment, maar was je niet in staat om de workshop bij te wonen? Het materiaal van de workshop (zowel de theoretische achtergrond als de praktische oefeningen) zijn online beschikbaar.

Als je ideeën hebt voor andere workshops waarvan je wil dat ODISSEI ze organiseert, neem dan graag contact op met ODISSEI Scientific Manager Kasia Karpinska.