Hoe ODISSEI je onderzoeksaanvraag kan ondersteunen

ODISSEI heeft als doel om sociaalwetenschappelijke onderzoekers in Nederland te ondersteunen bij hun onderzoeksaanvragen, of dit nu bij NWO is of op Europees niveau. ‘Als je een aanvraag voorbereidt voor een NWO, ERC of vergelijkbare call, dan ben je van harte welkom om contact met ons op te nemen om te bekijken hoe ODISSEI je voorstel verder kan helpen verbeteren. We kunnen bespreken welke ODISSEI faciliteiten kunnen bijdragen aan je project en hoe je deze faciliteiten in je voorstel kan verwerken,’ licht ODISSEI Scientific Manager Kasia Karpinska toe. De expertise die ODISSEI biedt omvat data linkages, data management en supercomputing, maar ook ondersteuning bij het toepassen van computationele methoden. 

Met zijn plannen om innovatief onderzoek uit te voeren met ODISSEI faciliteiten heeft dr. Tom Emery onlangs een ERC Starting Grant ontvangen: ‘ERC aanvragen kosten veel moeite, wat veel kan opleveren in de vorm van vernieuwend onderzoek. ODISSEI heeft me in staat gesteld dat te doen met nieuwe data, computing en tools die mogelijkheden bieden voor nieuwe onderzoeksgebieden. De kansen die ODISSEI biedt, zijn nergens anders beschikbaar, dus je weet dat je een empirische voorsprong hebt ten opzichte van aanvragers in andere delen van Europa. Bovendien wisten de reviewers dat via ODISSEI hoge kwaliteit diensten worden geboden door instellingen als SURF, CBS en Centerdata, die ervoor zorgen dat onderzoekers ondersteund worden, zodat een ambitieus project kan worden uitgevoerd met hulp van deze beschikbare technische kennis.’

Emery’s project is erop gericht om de barrières te identificeren die mensen met lage inkomens ervan weerhouden om formele kinderopvang te gebruiken. Kinderopvang van hoge kwaliteit heeft een bewezen positieve impact op uitkomsten later in het leven. Toegang tot kinderopvang is echter ongelijk verdeeld, wat tot ongelijkheden later in het leven leidt. Hoewel kosten, locatie en kwaliteit van opvang allemaal invloed hebben op het gebruik ervan, hebben beleidsoplossingen die deze barrières tegen willen gaan tot nu toe nog niet geleid tot de vermindering van ongelijk gebruik van kinderopvang. 

Door het gebruik van gelinkte administratieve en survey data door de faciliteiten die ODISSEI biedt, zal een longitudinale studie uit worden gevoerd om de invloed van netwerken vast te stellen wat betreft het ontwikkelen van kinderopvangstrategiën. Het project zal onderzoeken hoe het gebruik van formele kinderopvang verschilt onder mensen met een laag inkomen. Huishoudens met lage inkomens leunen vaker op persoonlijke netwerken voor de zorg voor hun kinderen. De grote en gevarieerde datasets die beschikbaar zijn in Nederland maken het mogelijk om barrières wat betreft het gebruik van formele kinderopvang te identificeren. 

Als je meer wil weten over de manieren waarop ODISSEI je kan helpen om je onderzoeksvoorstel verder te ontwikkelen, neem dan graag contact met ons op. 

Relevante links


Foto door freddie marriage op Unsplash