ODISSEI Community Conference

22 oktober 2019 – Utrecht, Stadion Galgenwaard

Op dinsdag 22 oktober organiseert ODISSEI een conferentie voor haar community. Tijdens deze bijeenkomst presenteert ODISSEI de projecten met de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC), de gehonoreerde projecten uit de LISS-call 2018 en de projecten die een Microdata Access Grant (MAG) hebben ontvangen. Daarnaast worden de plannen voor de toekomst gedeeld.

Grijp deze kans om te leren over de mogelijkheden van ODISSEI, om je netwerk uit te breiden en om te leren van elkaar.

Programma

De voertaal is Engels.

Spreker(s)
9:30Inloop
10:15Keynote: De toekomst van ODISSEIPearl Dykstra (ODISSEI)
11:00De ODISSEI Secure SuperComputer: Eerste resultaten
Analyse sociaal netwerk Nederland
A genome-wide association study of health care costs
Effects of spatial contextual characteristics on personal income
Jan van der Laan (CBS)
Eveline de Zeeuw (VU Amsterdam)
Ana Petrović (TU Delft)
12:00Lunch
13:00Panel sessie – Open sciencePearl Dykstra (voorzitter, EUR)
Stan Gielen (NWO)
Joep Verheggen (Elsevier)
Erik Fledderus (SURF)
13:45LISS Panel
Collectieve nostalgie en groepsdynamiek
Zorgen omtrent het gebruik van algoritmische besluitsystemen begrijpen

Anouk Smeekes (UU)
Banu Aysolmaz (MU)
14:30Koffiepauze
14:45Microdata Access Grants
• Suicidal acts in the Dutch context
• Gene-environment interplay in education: the impact of school quality and
tracking
• Utilizing a natural experiment to investigate the effect of educational failure on
mental health
Katya Ivanova (UvT)
Kim Stienstra (UU)
Perline Demange (VU)
15:30Panel sessie – Toekomst van de sociale wetenschappen o.l.v. Pieter HooimeijerFrank Takes (UL, UvA)
Chantal Kemner (UU)
Sofie de Broe (Centre for Big Data Statistics)
Pieter Hooimeijer (voorzitter Supervisory Board)
16:15Borrel

Locatie

De ODISSEI Community Conference vindt plaats in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Maak gebruik van de Hoofdingang/Ingang Noord.

Herculesplein 241
3584 AA Utrecht

Deze locatie is zowel met het OV als met de auto bereikbaar.

Aanmelden

Aanmelden kan tot uiterlijk 14 oktober 2019 via dit formulier.
Deelname aan de ODISSEI Community Conference is gratis.

Inhoud programma

Keynote – De toekomst van ODISSEI

Afgelopen juni heeft ODISSEI een financieringsaanvraag voor de verdere ontwikkeling van de infrastructuur ingediend bij NWO. In deze keynote zal ODISSEI ingaan op de vier doelen waaraan het wil gaan werken:
• Toegang verlenen tot, linken en het analyseren van gevoelige data—die verschillende disciplines, analytische niveaus en tijdperiodes omvatten—op een veilige en ethisch verantwoorde manier (Data Facility)
• Onderhouden en verbeteren van waardevolle, bestaande dataverzamelingen (Observatory)
• Nieuwe wegen inslaan voor onderzoek naar het gebruik van innovatieve digitale technieken (Laboratory)
• Nieuwe methoden en benaderingen ontwikkelen voor complexere en uitgebreidere modelling van sociale fenomenen (Hub)

De ODISSEI Secure SuperComputer: Eerste resultaten

Met de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC) kunnen onderzoekers hun aan CBS Microdata gekoppelde data analyseren met behulp van de SURFsara supercomputer Cartesius. Na een geslaagde Proof of Concept in 2018 presenteren nu de drie onderzoeksprojecten uit de pilot hun resultaten. Hoe hebben zij het werken met de OSSC ervaren?

Panel sessie – Open science

Open science, het is al vele jaren een mooie belofte voor de toekomst. Toch lijkt er tot nu toe weinig veranderd te zijn. Hoe wil NWO open science stimuleren? Welke ondersteuning is daarvoor beschikbaar? En wat is de relatie met de industrie? Stan Gielen (voorzitter raad van bestuur NWO), Erik Fledderus (directeur SURF) en Joep Verheggen (VP Global E-Operations Elsevier) gaan onder leiding van Pearl Dykstra (wetenschappelijk directeur ODISSEI) met elkaar in discussie.

LISS and Microdata projecten

Medewerkers van ODISSEI-deelnemers kunnen gebruikmaken van korting en calls voor Microdata en het LISS panel. Katya Ivanova (UvA), Kim Stienstra (UU) en Perline Demange (VU) vertellen over hun werk met de Microdata Access GrantAnouk Smeekes (UU) en Banu Aysolmaz (MU) vertellen hoe zij gebruik hebben gemaakt van de gratis paneltijd die zij kregen via de LISS call.

Panel sessie – Toekomstige ontwikkelingen in de sociale wetenschappen

De ontwikkelingen in de sociale wetenschappen gaan razendsnel. Denk bijvoorbeeld aan de sterk toenemende hoeveelheid data en de opkomst van supercomputing. Tegelijkertijd zijn de uitdagingen in de maatschappij steeds complexer, zoals vergrijzing, klimaatverandering en toenemende sociale ongelijkheden. Hoe gaan de sociale wetenschappen met deze ontwikkelingen om? Frank Takes (Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam), Chantal Kemner (Universiteit Utrecht) en Sofie de Broe (directeur Centre for Big Data Statistics) gaan met elkaar in discussie.

Featured image: MG Fotografie – Michel Groen